Hvordan leve med minst mulig plast i hverdagen

Hvordan leve med minst mulig plast i din hverdag.

11 tips til deg fra Agent M!

Agent M - Sjekker alt for deg!

1. Bytt ut din plastdrikkeflaske til en i glass, stål eller bambus.

(Vi har mange gode drikkeflasker i glass, stål eller bambus på www.agentm.no)

2. Bytt ut matboksen din i plast med en i stål eller stål og silkon, eller bruk ubleket matpapir, eller gjenbrukbare tøyposer. Helst ikke aluminiumsbokser. De blir stygge i oppvaskemaskinen, og har ofte et belegg på innsiden (det gjelder også drikkeflasker i aluminium). Aluminium reagerer med syrlige og fete matvarer.

3. Ikke kjøp vann på engangsplastflasker. Det føles helt unødvendig, de aller fleste plasser i Norge, hvor man har godt vann i kranen/springen.

4. Kvitt deg med barnas plastkopper, plastfat og plastbestikk. De kan avgi farlige stoffer. Spesielt ved bruk over 70 grader. Så ikke noe varm, eller fet mat på plastservise. Må du bruke plastservise, så unngå å vaske det i oppvaskemaskinen.

5. Bytt ut plastredskapene dine på kjøkkenet med kjøkkenredskaper i stål eller tre.

6. Ta med deg handlenett i stoff når du skal handle i butikken, eller en vakker kurv. Kurver er det mest bærekraftige, og det mest varige.

7. Si nei til plastposer. Varene du kjøper kan du ta i din egen gjenbrukbare pose. En ypperlig anledning til å kjøpe seg en lekker "shopper" veske. 

8. Ikke bruk engangsbestikk, plastikkopper eller krus, eller plasttallerker. 

9. Ikke kjøp barneblader med tullete plastikk dingseleker i + ekstra plastikklag rundt bladet for å holde alt på plass.

Hvis noen lager en Facebook gruppe "MOT-barneblader-med-tullete-plastikkleker-som-går-i-stykker-etter-en-dag-som-man-likevel-ikke-får-lov-å-kaste-eller-enda-verre-aldri-går-i-stykker - er bare-skuffefyll - som-man-heller-ikke får-lov-å-kaste"... Da er jeg førstemann til å melde meg inn!!

10. Kjøp vin på flasker, med naturkork eller skrukork, ikke plastkorken. Dropp pappvin (som egentlig jo er plastvine..).

11. Ikke kjøp tyggegummi.... ja det er plast......det ante jeg ikke før jeg begynte å lese meg opp på plast. Se opp for "gumbase"... og les mer her!

Vi må bli kvitt dette!!

 

Dropp plastikk - Glass er fantastisk!!

Dropp plast

Dropp plast!

Havet er nå fullt av plast i små og store biter. Det har blitt ett av verdens store problemer. Plast i natur og hav forsvinner aldri. Det bare brytes opp i mindre partikler, og de kan i noen tilfeller kan se ut som mat for noen av havets beboere.

Jeg har selv sett denne sommeren, store og små viker langs vår vakre norske kyst sterkt forurenset av plast. Hvis noen tror at dette problemet ikke angår oss i Norge, kan de bare ta en tur til en liten vik, som ikke blir offentlig ryddet. Og nei.. Norge har ikke den reneste kystlinjen i verden.

Når dette nå går i næringskjeden vår, må vi våkne. Det finnes ett utall av farlige kjemikalier i plast som ikke er bra for oss eller for dyrene i havet.

Se denne lille videoen her for omfanget av plastforurensing i verden:

Følg Agent M for tips om hvordan du og din familie kan bruke minst mulig plastikk i hverdagen.

Sannheten om kosmetikk!

Babyer i dag har allerede en hel masse kjemikalier og miljøgifter i kroppen når de blir født. Mye har blitt bedre, men trenger vi å gjøre det værre?

En god del av produktene til baby, barn og voksne som selges på superen, eller på apotektet, eller parfymerieriet inneholder problematiske stoffer. De fleste som har barn i dag har fått med seg Paraben.

Det er ikke bare Parabener som kan gjøre skade. Man må jo være kjemiker eller forsker for å forstå innholdsfortegnelsen på en del kosmetikk. Alt fra håndsåpe til shampo og fuktighetskremer har så rare, merkelig og skremmende innholdsfortegnelser. Jeg har til tider slått opp hvert eneste ord bak på en tube eller flaske hos Google.

Jeg har fått meg noen overraskelser. Produkter jeg trodde var trygge og som kanskje til og med fremstod som både grønne, økologiske eller sunne var nettopp IKKE det.

Spesielt går SLS - Sodium Lauryl Sulfat igjen i nesten alt man kan kjøpe. Også de såkalte "trygge" produktene. Og når det er sagt er SLS ofte utvunnet fra Palmeolje. Vi tror jo at i Norge har vi utryddet bruken av Palmeolje. Det har vi ikke. Ikke hvis du sjekker kosmetikken din. SLS er også kjent for å "åpne" opp huden din slik at de andre stoffene i produktene du bruker lettere trekker inn i huden. Den såkalte "Coctail-effekten".

NRK har også skrevet en god artikkel om kosmetikk. Se opp for stoffer som siloksaner og triklosaner..

 

Sjekk denne lille filmen og få en bedre forståelse av sannheten om kosmetikk. Produkter vi ofte bruker hver dag!! 

Hos Agent M sørger vi for at våre produkter ikke inneholder, parabener, silkosaner, triklosaner, konserveringsmidler, eller andre unøskede kjemikalier.

Du kan sjekke utvalget av baby/barnepleie produkter her! Og vi har selvfølgelig, et lite utvalg med naturlig hudpleie til voksne også!

 

 

 

Er silikon bedre enn plast?

 

Er silikon bedre og tryggere enn plast?

Lifefactory sine glasståteflasker og glassdrikkeflasker er laget i selvfølgelig glass. Det brukes to forskjellige typer glass. I babyflaskene, både 120ml og 250ml, bruker de borosilicate-glass og i drikkeflaskene fra 250ml, 355ml, 450ml og 650ml, bruker de Soda-Lime-Glass. Grunnen til det er forskjellige typer glass, er at babytåteflaskene skal kunne gå rett fra fryseren til kokende vann, eventuelt mikrobølgeovn. Begge typene glass har veldig lav toxitet og tåler all slags type mat og veske. De kan selvfølgelig knuse siden de er av glass, men min erfaring er at for babyflaskene skal det veldig mye til. Den type glassflaske som er "mest" knuselig er 650ml flasken. Jeg antar at det har noe med det store volumet å gjøre. Selv har jeg flere flasker av 650ml modellen, jeg har både brukt de mye, og mistet de en del ganger uten at det har skjedd noe. Men man kan være uheldig altså. En flaske uten kork er også mer sårbar enn en med korken på. Heller knust flaske enn hormonhermende kjemikalier. 

Litt om tåteflaskene: trekket utenpå glassflasken er lagd av silikon. Den lille hvite ringen som holder tuten fast er lagd av plast og selve tuten er lagd av medisinsk silikon. Det har blitt stilt spørsmål om silikon er så mye bedre enn plast? Her kan du se hva Ecolunchbox skriver om silikon vs plast! Jeg synes helt klart at det er riktig å stille spørsmål om silikon er tryggere enn plast. Nettopp ved å stille denne type spørsmål kan vi få klarhet og trygghet. Det er veldig viktig for meg! Det er også viktig for meg at dere som kjøper flaskene føler dere trygge!

Silikon sies å ha "low toxitet" og "low chemical reactivity". Dvs at silikon i fast form skal ikke slippe ut kjemikalier ved bruk, og at den generelt har lav "giftighet". Silikon er laget av det naturlig stoffer som finnes i blant annet quartz - silicon dioxide

Silikonen som er benyttet i Lifefactory sine flasker, både til å beskytte flasken, eller til å være i kontakt med barnet, er av medisinsk silikon og den tryggeste typen silikon som finnes.

Er da silikon tryggere enn plast? Svaret mitt er JA når det gjelder Lifefactory sine flasker, og også silikonprodukter fra andre seriøse aktører. Men kommer du over en del bakevareprodukter ute i butikkene til en veldig billig penge....hmmm der stiller jeg meg litt mer tvilende. 

Mange av silikon bakeproduktene er tilsatt "fillers" dvs kjemikalier på samme måte som plast er tilsatt kjemikalier, og ofte av samme grunn; for å gjøre silikonpoduktet billigere. 

Det er ikke alt jeg ville ha puttet varm mat eller drikke i, og heller ikke puttet i ovnen. Igjen er det viktig å vite hva det er du kjøper, hva er det laget av, og hva skal du bruke det til. Jeg vil fremdele anbefale stål og treredskaper til matlaging, og ildfaste former i alle varianter i keramikk eller glass. Skal du pensle egg på baksten din går det nok fint med en pensel av silikon, skal du ha en silikon grytevott så er det jo helt greit (de er ganske gode), eller hvis du vil bruke en silikon matpakkeboks eller matpakkepose.

Det de sier om silikon og bakevarer er at silikonformene mister litt av sin vekt ved baking over 150 grader C. (I artikkelen over står det 300 men det er Farenheit). Forskerene antar da at noe av silikonen går over i bakverket eller maten din. De skriver også at da de gjorde dette forsøket, brukte de bakeformer i ovnen på varme over 150 C i over 4 timer. Mye baking foregår i temperaturer over 150 C, så jeg vil da anbefale at du bruker "vanlige" produkter til dette i stedet for silikon. (Kanskje ikke så mye av bakingen foregår over fire timer.... jeg baker ikke så mye.....).

Det sies også at i forhold til Non-stick-bakeprodukter er gjerne silikonprodukter bedre, i forhold til toxitet, men da må du velge mellom pest eller kolera (kanskje).

Artikkelen har også ett lite tips om hvordan du kan avsløre om silkonproduktet er tilsatt "fillers", eller unødvendige kjemikalier; Hvis du kniper eller vrir på silikonproduktet og det dukker opp hvite merker er silikonen ikke god nok, da er den tilsatt "fillers" og ikke ren. Jeg vil ikke anbefale den type silikonprodukter til matbruk. Ren silikon skifter ikke farge eller får hvite merker. Lifefactory sine produkter skifter ikke farge!

Tåteflaskene fra Lifefactory kan både kokes og vaskes i oppvaskemaskin uten problemer. Silikontrekket til flaskene, enten de er til babytåteflaskene eller til voksen-flaskene, så er de like pene og beholder fargen sin, vask etter vask.

Det eneste jeg har hørt Lifefactory sine silikontrekk IKKE tåler, er å bli brukt som del av lekekostyme av viltre barn. En av de herlige og begeistrede Lifefactory brukerene fortalte at silikontrekket til flasken sprakk når sønnen hennes brukte det til å trekke det opp over armen der det ble brukt som del av ett robot eller Star-Wars kostyme... :) Så altså obs! obs! noen begrensninger finnes! :)

Kunnskap gir bedre valg!

Dropp plastikk - glass er fantastisk! 

Av problemer skapes løsninger

Av problemer skapes også løsninger! Og det er bare så genialt.

Plast har skapt ett stort problem for oss. Det skader miljøet, det forsøpler i evigheter. En plastflaske kan bruke 100 vis av år på å brytes ned. Og selv da er den bare brutt ned i mindre biter, til mikroplast.

Og som de sier resten av makroplasten, brutt ned til mikroplast holder på å bli ett makroproblem.

Se informativ video fra National Geographics her!

 

Det som er så bra, er at flere og fler land har fått fokus på dette. Flere og flere land i verden forbyr plastposer til engangsbruk, og plastflasker til engangsbruk. Det er ikke så vanskelig å bruke gjenbrukbare produkter. Bare se hvor mye lekkert vi har i nettbutikken!

 

Nå skjer det også fantastiske ting i verden. Man har begynt og er godt i gang med å skape erstattninger for plast.

Når det er sagt, så er også erstattningen for den tradisjonelle plasten av fossil råvare, skadelig for dyr og det marine livet om det skulle ende opp i noen sin mage eller rundt ett dyr sitt hode. Men de kan brytes ned til uskadelige stoffer. Mye, mye raskere enn tradisjonell plast.

Det aller siste er kaffekopper av restene fra kaffeproduksjon!

 

Ut i fra det jeg kan finne ut er de søte kaffekoppen tilsatt biopolymer, altså nedbrytbar plantebasert plast. Ikke uskadelig for en hval, om den skulle sluke den, men nedbrytbar om den skulle bli liggende igjen i naturen. Hvem vil ikke ta vare på en så søt kaffekopp da? Den dufter til og med kaffe sier de. 

Eller hva med melkebasert plastfilm, eller erstattning for plastfilm. Dekker vårt behov for å holde maten fersk i butikk, og er laget av ufarlige melkeproteiner, og kan brytes ned!

Du kan til og med spise den!

 

Forskere har funnet en sopp som kan "spise" plast! Jeg er bare ikke helt sikker på om man skal slippe ut en sopp løs for f.eks, å gjøre oppryddingsjobben for oss. Men de jobber med saken! 

Inntill alle de gode løsningen er på plass, må vi trå til.

All den plasten som allerede finnes ute i naturen og i havet blir nok oss menneskers jobb å få bort. Også dere er det mange som jobber hardt.

Hold Norge Rent, er en av de, Take3 i Australia har gjort det kult å rydde, og 2 Minute Beach Clean fra England har også gjort det til en kultur å rydde opp avfall andre har lagt fra seg. Skal vi komme til bukt med plastproblemet vårt, må man 1. stoppe tilførselen av nytt plastavfall,2. rydde opp og få det resirkulert eller brukt til energi.

Sider til inspirasjon:

https://holdnorgerent.no/

https://www.take3.org/

http://www.beachclean.net/

https://www.theoceancleanup.com/

 

Så ser du plast på avveie - plukk det opp. Take 3 og 2 Minute Beach Clean oppfordrer deg til å ta bilder og poste på Instagram. Ikke tenk at noen andre rydder opp istedet. Det tar bare noen sekunder å plukke opp og du har gjort en god gjerning.

Gleder meg til den plastfrie fremtiden.

Mitt første foredrag

På torsdag 22.10 var jeg på Montana Vandrerhjem i Bergen og hadde ett lite innlegg for Bærekraftige liv på Landås.

Foredraget het:En plast og søppelfri hverdag, er det mulig?

Min del handlet om mindre plast i hverdagen og så hadde Kristine Ulleland fra Grønare Kvardag ett innlegg om søppelfri hverdag. Kristine er Norges første Zero-Waste blogger.
Mye spennende her altså. Jeg legger ut hele fordraget i sin helehet til alle de som ikke kunne komme, eller som bare er litt nygjerrig. Kanskje det finnes en "premie" i bunnen av dette foredraget også... ?

EN PLASTFRI HVERDAG! AV AGENT M – skrevet av Monica Flagtvedt

 

 

Tusen takk for at dere kom.

Litt om meg før vi begynner.

Jeg heter altså Monica Flagtvedt og  snart 45 år. Snart!.... Og driver nettbutikken www.agentm.no

Jeg har ikke alltid vært opptatt av en plasfri hverdag. En gang i tiden så hadde jeg også Tupperware i skapet mitt, og drakk Imsdal vannflasker for fote.  Jeg ble faktisk ikke sett uten.

Det som forandret seg var at jeg ble gravid. Da jeg gikk gravid og plutselig måtte møte på ukjente plasser som helsestasjonen og fikk jeg brosjyrer som het blant annet; ”Barns Kjemiske hverdag” .

Hvaaa!!! Tenkte jeg. Hva skal barna med de kjemiske stoffene, kan vi ikke holde de for oss selv? Eller låse de inn i ett skap, trygt for barna? Der begynte min reise. Og den reisen har vært lang, og den stopper ikke.

Vi må ha forandring! En endring, for oss selv, for barna våre og for den vakre kloden vår.

Jeg ble som alle mange andre vordende og nybakte foreldre opptatt av hva jeg puttet i meg, og hvilke produkter jeg om gikk. Jeg ble en påpasselig vaktbikkje. På grensen til det hysteriske. Og det ble ikke bedre når poden ble født. Eller mini-agenten som jeg kaller han for. Heldigvis har det roet seg litt nå når jeg har fått bedre forståelse.

Mini ble født i slutten av 2008, akkurat da BPA-bomben slo ned i Norge.

Etter å ha lest meg opp på BPA i plastprodukter, bestemte jeg meg for å test hvert eneste produkt som min lille skulle være i befatning med først, selv altså.

Det betydde at jeg måtte smake på tåteflaskene hans og suttekoppene hans. Og vet du hva, de smakte PLAST!!!

Hvem vil ha lunken melk med plastsmak?

Eller vann med plastsmak. Grøss!!

Jeg bet meg merke i at, hmmmm , mine flasker smakte vist nesten det samme, jeg bare slapp å ha lunken melk i de.

BPA er kjent for å være hormonforstyrrende og mulig kreftfremkallende. Brystkteft og prostatakreft bli ofte nenvt, sammen med autisme, fedme og allergier.

Etter å ha funnet en side der jeg kunne få byttet mine Philips Avent babyflasker direkte hos produsent , uten kostnad, til noen ekle gule plastflasker – som var BPA frie, lurer på hva i himmelens navn som var i de, og da de også smakte ekkelt, eller plast, leste jeg mer.

I USA kunne jeg lese at BPA stoffet - som de mente var farlig for barn, bare var byttet ut med enda ett annet stoff som vi ennå ikke vet noe særlig om, var det slutt.!!

Ingen flere plastflasker for oss. (de lærde strides fremdeles om de er farlige for oss eller ei,  – jeg er ikke i tvil).

Vi fant glassflasker til babyen og til meg selv i Danmark. De ble nettbutikk-ideen født.

Nå er mini 7 år, og drikke bare av glass, eller stål eller bambus eller keramikk. Maten pakkes inn i naturlige materialer og jeg har prøvd å gjøre min og hans hverdag mindre ”kjemikalierik”. Dessverre har vi kjemikalier rundt oss over alt, og mange av de kan vi faktisk ikke klare oss uten i dag. Mens andre igjen er ganske lett å unngå med noen enkle lure triks.

Tenk naturlige materialer først og fremst.  Stål, glass, porselen, tre, bambus, bomull, ull skinn, osv

Mange av mine fanesaker i dag, har kommet frem av den bevisstgjøringen som skjedde da mini var liten og frem til i dag og det stopper ikke. Den fortsetter.

Jeg vist f.eks ikke den gangen at plast var fra olje. Jeg viste heller ikke at polyester var plast. Ei heller at nesten alle plaststoffer som finnes starter med poly – something. Polymerer blir de kalt. (se etter det på klesplagg og sminke/kosmetikk)

Viste dere at av all den oljen Norge pumper opp av havet, så er blir 38% av den (Ufornybare ressursen – som alle sier snart går tom) gjort om til plast og plastpodukter.

 

Dine bakeboller og plastkrus,  plastflasken, plaststolen i hagen eller den nye polyesterblusen, eller den gode og varme fleecejakka. (Fleecen kan være resikluerte flasker også).  

Noen kan jo også si at olje er ett naturprodukt, og ja, det er jo de gamle dinosaurene og restene av de som døde ut for flere millioner år siden vi pumper opp av havet og landjorda, men for å få olje til å bli plast, så må den tilsettes kjemikalier. Uansett!!

Så til noen TIPS for å bli mer plastfri i hverdagen! Endelig!

Start med mat og drikke oppbevaring og på kjøkkenavdelingen! Det du putter i deg direkte, eller oppbvarer mat og drikke i kan ha stor påvirkning.  

Først kommer noen tips som ikke finnes i nettbutikken min, men du enkelt kan få tak i.

Når jeg nå sier "Kast", så kan du selvfølgelig også gjenbruke de til noe annet enn det de opprinnelig var tenkt til… Vi skal jo ikke kaste bare for å kaste, men noen ting er rett og slett for farlige. Vi får håpe at de lukkede avfallsanleggene i Norge er lavutslipp.

Kast gamle plastskjærebrett, kjøp eller lag treskjærebrett, ta vare det barna kommer hjem med fra sløyden. Eller spør noen som er flinke å lage produtkter i tre. Treet må selvfølgelig ikke være sprøytet.

Kast gamle plastkopper og tallerker, bruk naturlige materialer, glass, stål, keramikk eller bambus.

Melamin er dessverre ikke bedre, i allefall ikke for sure råvarer, fete råvarer eller mat over 70 grader.

Kast ødelagt og sprukken plast. De lekker kjemikalier som en Non-Stick stekepanne med risser i.

Kast steke og røereredskaper i plast som du ikke kjenner opphavet til, gammel plast er dårligst. Flest kjemikalier. Bruk redskaper i stål eller tre. Sjekk loppemarkedene.

Jeg er for gjenbruk, gjenbruk er bra, men ikke på gamle plastleker.

Ofte er det mye Ftalater i gamle plastleker. Føles de klissete eller glatte, sleipe på en måte, så styr helt unna.   Bruk også nesen din. Lukter det plast eller vondt, ikke bruk det.

Har du arvet LEGO eller DUPLO og ønsker å vaske de? Ikke vask LEGO eller DUPLO  i oppvaskemaskinen,  må de vaskes, vask de i ett vaskenettnett i vaskemaskinen på lav varme. Ca 30 grader, kort program. Oppvaskemaskinen er for varm.

MÅ du bruke plastprodukter? Har du en familie med fire barn og en masse plastmatbokser, vask plasten for hånd. Alt som vaskes i opp til to timer i sterk varme har en større sjanse for å avgi kjemikalier enn om det vaskes i høy varme i ett minutt.

Det tar ikke så lang tid som du skulle tro. Vanens makt er stor.

For å starte ett liv med mindre plast i hverdagen;

Start med de de 5 store plastsynderne av engangsplast!

1. Engangsflaske i plast. Bytt til flaske i glass eller stål.

Paradoks: Aluminiumflaskene har vist seg å ofte ha ett belegg på innsiden som er gulaktig. Etter en stund flasser det av. Kalles ofte ECO liner, men jeg vil ikke spise det. Tror ikke det er maisvoks… (google SIGG og ECO liner !!!)

2. Engangskruset til kaffe eller te.

Pappkruset er ofte linet med ett plastbelegg som gjør de tette, men også vanskelig å resirkulere og å bryte ned i naturen, og så er det den plasttoppen da. Bytt til porselen, glass, stål eller  bambus. Verken porselen eller bambus kan reisirkuleres i dag, så da er en glasskopp eller stålkopp best i forhold til bærekraftighet. Går de i stykker kan de resirkuleres. Bambus kan ofte komposteres og er også ett bra alternativ.

3. Handleposen

Ta med din egen, finn bedre alternativer til boss eller avfallsposer. Økologiske bomullsposer og kurver i bast eller hamp kommer best ut miljømessig. De kan komposteres når de er ferdig. En kurv vil gjerne vare lengere enn en bomullspose. Men en bomullspose kan vaskes.  Litt smak og behag.

Paradoks: Miljødirektorat vil at Norge skal slippe unna en plastposeavgift fra EU, fordi vi bruker plastposene som bossposer og dermed blir miljøbelastningen mindre. Enig?

Diskutere etterpå?

4. Plastsugerør. Bruk glass, stål eller papir.

Si nei til sugerør der du kan. Men så elsker jo barn sugerør. Og noen trenger sugerør da de har så følsom emalje, eller har problemer med å få i seg nok væske. Da kan ett sugerør i glass eller stål være ett bra alternativ.

Skal du ha barnebursdag, anbefaler jeg papirsugerør. De kan som regel ikke gjennvinnes, men er bedre enn plastsugerøret. Ingen vil at plastsugerørene skal komme på avveie og lage så stor skade som hos havskilpadden Olive!

5. Plastposen til matpakken!

Bruk matboks i stål, glass (mest bærekraftig da de kan resirkuleres), eller en bomullspose, eller komposterbart papir, eller Bee´s Wrap som også kan komposteres. Bambus kan også være ett bra alternativ.

 

Her er noen utenlanske kilder som skriver godt om å unngå plast i hverdagen. Mange fine tips fra disse fine sidene her:

Plasticfree July

Beth Terry sin plasfrie guide 

og sist men absolutt ikke minst: Plastic Pollution Coalition

 

 

Min plastfrie hverdag er tatt litt lenger enn bare de 5 store.

Jeg har lest og fått med meg så mye mye mer. Mest om at plasten er blitt ett stort miljøproblem. Som regel er det engangsplast på avveie.  Ofte havner det i havet, og der gjør det stor skade!

For dyrelivet,  for fiskene og for fuglene.

I Norge har vi bare akkurat åpnet øynene for dette. Dette er ikke ett problem bare for Stillehavet, men ett problem også for oss.
De som kan dette sier jo at den vakre planeten vår ikke burde hete jorden, men vannplaneten. Planeten vår er 70-80% vann, og vet du hva, vannet ser ikke grensene vi har satt på kartet. De fleste hav henger faktisisk sammen. Og ett yoghurtbeger mistet på gaten i Norge, kan blåes til havs (med det været vi har for tiden tar ikke det lang tid), og senere dukke opp hvor som helst i verden.

Sprøtt?

Det kan være 5.25 trillioner plastbiter i havet og det kommer bare mer.

I det siste har det vært mye snakk om mikroplast i Norge. Og mikroplast fra tannkrem og skrubbkremer, men en mye større kilde til mirkoplast er faktisk tøyet vi vasker. Fleece, polyester, polyamid osv osv.

Følg "Forby Mikroplast" på Facebook her.

Der kan du også finne en app til telefonen din som kan hjelpe deg å styre unna verstingene i kosmetikk.

Men det er altså ett paradoks at det overhodet ikke er den største kilden. Les mer om det her!

 

Så jeg søker så langt det er mulig at alle produkter jeg kjøper er plastfrie og laget av naturlige materialer.

På noen områder kan jeg ikke klare meg uten plast.

Briller, hårføner, glattejern, du vet kjøleskap og vaskemaskin osv. Noen steder går det bare ikke. Noen ting må vi bare leve med.

 Og jeg kjøper vanlige produkter i butikken, men prøver å få kjøpt varer med minst mulig emballasje. (og kjemikalier).

Jeg synes det er helt sprøtt at økologiske varer ofte er mer innpakket i en vanlig dagligvare butikk enn de uøkologiske varene. Sikkert fordi de ikke skal blandes. Øko varene er jo mye dyrere. 

Kristine Ulleland, fra Grønare kvardag kan helt sikkert si noe om hvordan hun reduserer plastavfallet som jeg i dag står og sorterer og resirkulerer.

Vi vet jo at resirkulering ikke er løsningen. Plasten som resirkuleres forringes hver gang. Og vi kan jo ikke akkurat legge fra oss den dårligste meste kjemikalierike resirkplasten på fotballbanene, idrettsbanene og lekeplassene til barna kan vi vel?

Les rapport fra TEKNA om resirkuleringsproblematikken!

For å si det slik, jeg har blitt så ”plastmotstander” at jeg ikke får kjøpt meg ny jakke. Jeg finner ikke en eneste en uten polyester i kjedebutikken, og de andre butikkene der man skulle tro jeg kunne finne en ullfrakk eller lignende, så blander de polyester inn i ullen. Hva er vitsen med det vel…. ?

Sikkert den samme som alle fyllmidlene i maten og kosmetikken vår, men det er jo en helt annen historie, som også er rimelig lang.

Vi må stoppe tilførselen før det er for sent.

Dette er den største fare i dag.. Vilt! Noen sier at denne faren er større en klimaproblematikken, da denne faren allerede er ett faktum. Jeg overlater til forskerene å bestemme seg for det. Alt henger vel sammen kanskje?

Hvis du spør meg må vannflasker, brusflasker, snusbokser, yoguhurt begre, snop og godteriplast, plastposer byttes snarest til ett mer nedbrytbart materiale. De er værstingen i naturen.

I andre land ser de på om de kan bruke rekeskall, sukker, mais eller sopp osv som emballasjemateriale. De har klart å lage brukbart skinn av ananas. 

Helt til slutt vil råde dere til å gjøre er også å være på vakt etter "greenwashing" produkter på jakt etter gode og naturlige produkter. Veldig viktig å ikke kjøpe ett produkt som bare ser "grønt" ut.

Våre store og små produsenter har fått med seg at vi er blitt mer bevisste som forbrukere, de snakker om den grønne bølge. Det er ikke alt som er like grønt som de fremstår som.

Vær bevisst, bruk sansen dine, er dette naturlig, kjennes det ok ut, lukter det bra, eller helst ingen lukt, eller lukter det kjemisk. Føles det bra å ta på.

Les ingredenslisten og spør!

Tusen takk for at dere ville høre på meg! 

Til ALLE som leser dette, vil jeg tilby en rabattkode på 15% på alle produkter i nettbutikken i ut oktober, rabattkoden er "BEREKRAFTIG" rett frem, store eller små spiller ingen rolle. Bare bruk koden i kassen og rabatten kommer på alle produkter.

 

Sånn helt til slutt vil jeg også si noe om de oppløftende nyhetene. Noen prøver å rense havet for plast - Denne mannen har kommet ganske langt: https://www.theoceancleanup.com/

Men vi trenger alle som kan bidra, ser du ett stykke plast på avveie, plukk den opp. Den er på vei til havet, eller i en dyremage. Ikke la den gjøre det.

Det er mange sterke krefter som ønsker en bedre og mer bærekraftig hverdag.


Addicted to Plastic?

Addicted to Plastic?

Begynner du å bli lei smaken av plastikk. Hører du andre snakke om at plastikk ikke er bra for oss eller miljøet?

Agent M anbefaler alle som har en og halv time til overs se denne fantastiske og lærerike videoen.

Se blant annet Kaptein Charles Moore snakke om mikoplastikk i the gyre. Skremmende!!

Er du også "Addicted to Plastic"? Det kan du gjøre noe med. Vær bevisst, prøv å unngå engangsplastikk. Ikke spis og drikk av plastikk. Da har du kommet ett stykke på vei. Vær en bevisst forbruker, kjøp varer med mindre emballasje. Si til produsentene at du ikke vil ha overflødig plastikkemballasje. Eller overflødig emballasje i det hele tatt. 

Ser du plastikk på avveie - plukk det opp. Alt har potensiale til å ende i havet. Vinden fører med seg mye rart, og for tiden blåser det jo mer og mer.

 

 

Trenger du mer spennende lesing anbefaler jeg på det sterkeste å lese gjennom Miljødirektoratet sin fagrapport fra mars 2013 om mikroplastikk! Du finner den her!


Snart er det sommer og mange finner frem, engangsgrillen, engangsbestikket og engangserviset og engangskrusene. Prøv å være bevisst. Vi kan stoppe "throw away living!"

Ved enden av regnbuen ligger det en skatt...

Vi sier det til barna våre, ved enden av regnbuen ligger det  en skatt....

Men sannsynligheten for at det ligger litt gammel høyballeplast, en engangsplastflaske eller en gammel snusboks, er nok mye større.

Om bruk og overforbruk og gode forsett

Godt nytt år alle sammen!

Det er lenge siden forrige blogginnlegg. Jammen ble det travelt rundt juletider. Og det er jo veldig, veldig bra for sånne små firma som mitt eget.

Jeg merker en vind av økologi i markedet, og at kunder og forbrukere ikke lenger vil ha varer som inneholder kjemikalier vi ikke helt trygge på. Det være seg i klær, i kosmetikk, i plastikk, og i maten vi spiser.

I den verden vi lever i, i dag, med det store forbruket hver og en av oss har, er det korrekt som noen sier. Hver gang du bruker penger, bestemmer du litt, om hvordan du vil at verden skal se ut og bli.

Jeg selv har bestemt meg for kjøpestopp i hele 2015. Mat må vi jo ha, Og nødvendig utstyr. Men ikke alle de unødige tingene. Nye bluser og topper og you namet it. Mitt kjøpestopp er bunnet ut i fra ett ønske om at overforbruket skal stoppe. At vi ikke bare kjøper og kaster.

Nå håper jo jeg at ikke alle i Norge har satt kjøpestopp som sitt nyttårsforsett. Da har jo ikke Agent M butikken noe grunnlag for videre drift, men jeg vil jo påstå at de aller, aller fleste av varene hos Agent M er med på å redusere engangsbruken av en del forbruksvarer. Vannflasker, plastposer, matpapir. Ja noen av varene er jo til og med med på å stoppe matsvinnet. Korrekt oppbevaring av mat, øker holdbarheten.

Mitt andre nyttårsforsett for 2015 er å kaste mindre. Jeg er veldig veldig inspirert av de folkene på nettet som klarer å ha alt sitt avfall for ett helt år i ett NORGESGLASS!! Tenk på det da......

Her hos oss går det jo ut ett helt fullt spann 1 gang i måneden. Og da har resirkulerer vi selvfølgelig papir, plast og matavfall. (Merket stor forskjell etter at vi begynte å sortere ut matavfallet)

Og det er ikke bare noen gamle hippier som har ett norgesglass med avfall på ett helt år. Den ene damen var jo bare i tyveårene!


Ett annet nyttårsforsett jeg har for 2015 er at hvis jeg eller mini-agenten må ha tøy, en av oss vokser i allefall....og jeg håper det ikke blir meg, så skal det være av naturfibre. Det må være i bomull (økologisk), ull (mulesingfri og helst økologisk), silke (sikkert ikke aktuelt for en gutt på 6), skinn, bærekraftig bambus, til nød viskose. Jeg ser at jeg får ett kjempeproblem om mini vil spille fotball. Det finnes kun fotballtøy i polyester.

Det er noe som jeg synes er ett paradoks. Det finnes mange oversikter og guider over bærekraftige og miljøvennlige merker. Ofte er klærene laget av polyester. Men da av f.eks resirkulerte plastflasker. Jeg er enig i at noe du kan bruke på nytt er jo bra, men det nye er jo av 100% plast... :( Og dårlig nedbrytbart. For meg henger det ikke sammen å kalle noe laget av plast for ECO.

Når man i tilegg har fått vite i 2014 at dersom du vasker ett fleeceplagg i vaskemaskine, så kan du risikere at opp til 2000 små partikler med plast renner rett ut i havet.

Og selv om dere ikke hørte så mye om de alvorlige sakene fra meg i desember i fjor, betyr ikke det at jeg ikke jobbet også med det. Jeg tok kontakt med Miljødirektoratet via Facebook siden deres og spurte: "Hver gang vi vasker ett fleeceplagg, teppe eller kosebamse kan opp til 2000 plastbiter ende i havet... Hvordan gjøres dette i Norge? Vi kan vel heller ikke fange opp disse mikroskopiske partiklene med plast. De sier nå at disse små plastpartiklene er på vei (om ikke allerede) inn i vår matkjede. Har dere en plan på også dette? Dette gjelder sikkert ikke bare fleece, men også plagg av polyester og andre kunstfibre, eller skal vi si plastfibre?"

Svaret fra Miljødirektoratet kom ganske raskt, og viser at dette også er noe som opptar de: " Miljødirektoratet Ja, dette er en av mange kilder til mikroplast i havet. Det er stor variasjon rundt i verden på hvor gode renseanleggene er. De beste renseanleggene kan holde tilbake så mye som 99 % av mikroplasten. Men de store mengdene det er snakk om fører likevel til at svært mye mikroplast forsvinner ut i havet gjennom avløpssystemet hver dag. Vi er kjent med problemet, og arbeider for å finne løsninger som begrenser det – både nasjonalt og internasjonalt. Det er, som du sier, stadig flere undersøkelser som viser at mikroplast tas opp i næringskjeden. Sammen med denne følger også miljøgifter som kleber seg til plasten underveis. Dette gir grunn til bekymring. Miljødirektoratet vil rett over nyttår gi ut en rapport som tar for seg problemstillinger om mikroplast,
og om marin forsøpling generelt."

Så nå venter i spenning. Kanskje det blir forbud mot å vaske fleece?......

En annen liten sak jeg gjorde i desember var å kontakte Rimi om den fæle plastposereklamen de hadde gående før jul. En plastpose som fløy rundt i vakker norsk natur. Jeg har plukket nok Rimi poser opp fra naturen, noen bleket av tidens tann, så man nesten ikke kan se fargene og trykket lenger. Selvfølgelig ikke bare Rimi poser altså. Alle butikkkjedenes poser er observert. Jeg vet også at når de har lagt en stund, så faller de liksom fra hverandre når du drar i de. Men igjen de går altså ikke i stykker.

Også Rimi svarte meg, og det er jo fint at de i allefall gjør det. Svaret var:

"Vi er klar over problematikken med poser og naturen, og det er vi i Rimi opptatt av også.

I denne filmen er posen valgt som et symbol på hva kundene i samarbeid med Rimi kan gjøre for de som ikke gleder seg til jul.  Frelsesarmeen gir mat til mange familier i julen - posen symboliserer mat som gis. Vi har forsøkt å gi posen et symbolsk og magisk anslag for å gi inntrykk av at det er mat som gis."

Ikke godt nok for meg. Neste gang håper jeg at de kommer opp med en bedre symbolikk for godhet!

Den siste "fanesaken" min i desember, som jeg IKKE fikk gjort noe med... "Greeenwashing". Jeg la merke til en del reklame i romjulen om ett håndsåpemerke i Norge. Jeg vil ikke nevne merke. Agent M butikken vil ikke ha søksmål.

Og tenkte jeg det ikke. SLS og alle slags mulige ingredienser. Nå kan det hende denne såpen er "snillere" enn det mange andre seper er. Men laget av bare olivenolje er den IKKE! Jeg har ikke tatt saken videre, annet enn å observere at reklamen var ett "greenwashing" forsøk. Håper dere er bevisste og leser ingredienser. Ta gjerne kontakt om det er noe dere lurer på. Ikke la dere lure!

Da vil jeg ønske alle fine følgere ett riktg godt fint nytt år!  Håper dere vil fortsette å handle "nødvendigheter" hos meg som kan hjelpe dere til en mer miljøvennlig og kjemikaliefri hverdag. Som sagt, noen av de lekre produktene reduserer forbruket en annen plass.Og de er av god kvalitet og varer lenge.  Dessverre er noen av produktene både så lekre og vanedannende at du kanskje får lyst å kjøpe mer en du har bruk for....(Jeg har det sånn jeg også, vi liker jo fine ting da, men i år, fine ting med ett bevisst valg bak).

De er det i allefall ekte varer!

Ekte varer til ekte mennesker!!!

 

Om kosmetikk, kjemikalier og palmeolje

Viste dere at i Norge så har forbrukerene brukt sine krefter og fått butikker og produsenter til å slutte å bruke palmeolje i matvarene sine.

Det går gjetord om dette helt ned til Frankrike. Snakk om forbrukermakt!

Vi ønsker ikke å bruke palmeolje i maten fordi det er en usunn olje. I dag finner du nesten ikke matvarer med palmeolje. Produsentene som har fjernet pameoljen, skriver det også med store bokstaver på forsiden av produktene sine. Uten palmeolje! Men viste du at palmeoljen snikinføres i kuforet i stedet?

Helt ny NRK artikkel viser at bruken av palmeolje ikke krymper, men øker!!! Hvordan er det mulig?

En annen grunn til å ikke bruke palmeolje, er at det er ikke bra for miljøet! Palmeolje produksjonen truer regnskogen.


Så hvor er økningen i palmeolje? Vi kan jo ikke gi alt til kua? Neida, den blir tilsatt i kosmetikk!!! I såper, i shampoo, i balsam, i fuktighetskremen, i tannkremen. Overalt hvor den kan gi litt fukt. Nå er ikke Palmeolje skadelig for deg eller huden din i det hele tatt. Jeg tenker mer på at selve produksjonen av palmeoje ikke er i tråd med det.

Det skal sies at de finnes palmeolje som er sertifisert av RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) og som ikke bidrar til avskoging. (selv om dette også er omdiskutert).

I produkter du finner hos Agent M er det ikke palmeolje. 

Når man så vet at det i vanlig kosmetikkprodukter, ja alt fra tannkrem til skrubbkrem, tilsettes bitte, bitte små plastkuler som "skuremiddel" fordi det er effektivt og billig. Billigere enn f.eks knuste aprikoskjerner som også kan brukes som skrubbmiddel, og en hel haug andre billige og syntestiske kjemikalier, velger jeg å gå for produkter som ikke ødlegger miljøet, og ikke øker risikoen for å påføre seg selv, eller barna, kreft.

Mange av kjemikaliene som er tilsatt kosmetikk er på "mulige kreftfremkallende listen"! Mange!!!!

At det står naturlige ingredienser, betyr ikke at produktet er rent!

Det har vokst frem en hel rekke med produkter i Norge og i andre land, som kaller seg naturlig eller organic. I USA kaller de dette "greenwashing". Ja, litt i familie med "pinkwashing".

Greenwashing betyr å få ett produkt til å fremstå som rent, naturlig og kanskje til og med økologisk. IKKE la deg lure. Sjekk ingrediensene. Forstår du de? Eller er det bare gresk? Ikke se på den fancye innpakningen. Den er der for å overbevise deg om at deres produkt også er "trygt" for deg og dine. Men det er ikke alltid sannheten.

Kunnskap er makt! Her er en liste over ingredienser som fint kan finnes i kosmetikk, men som er tvisomme! Denne listen er alt lang. (Jeg har lånt den fra min gode leverandør Maria Åkeberg).

Akrylamid

Akrylamid blev oppdaget i forbindelse med tunnelbygget gjennom Hallandsåsen da arbeidernes nervesystem ble skadet. Akrylamid er giftig og kreftfremkallende. Finnes det i hudpleieprodukter? Kilde: TOX-INFO 7

Aluminium

Aluminium brukes i antiperspiranter. Det stenger hudens svetteporer, tas opp av huden og lagres i kroppen. Hva hender der? Les mer...Kilde: TOX-INFO 7

Animaliske ingredienser

Ingen har vel kunnet unngå debatten om "gal ku"- og munn- og klovsyken. Allerede i 1996 kom en faks fra svensk Legemiddeltilsyn der de anbefalte å ikke bruke ingredienser fra dyr i kosmetiske produkter. Problemet er at man ikke kan utelukke det som en mulig smittekilde.

Talg

Ister

A-vitamin (finnes også vegetabilsk)

Collagen

Elastin

Keratin

Placentaekstrakt (morkake)

Lanolin

Minkolje (mustela)

Glycerin (finnes også vegetabilsk og syntetisk)

Cetyl Palmitate (Spermaceti)

Stearyl Alcohol (finnes også vegetabilsk)

Benzyl Alcohol (Bensylalkohol)

Konserveringsmiddel. Irriterende på hud og øyne. Se Kathon CG. Kilde: TOX-INFO 7

BHA (Butylerad hydroxianisol, Butylhydroxianisol, E 320)

Antioksidant. Kan inngå med opp til 25 % i kosmetikk. Kreftfremkallende på dyr. Kilde: TOX-INFO 7

BHT(Butylhydroxitoluen)

Antioksidant. BHT er meget giftig for vannorganismer og kan forårsake skadelige langtidseffekter i vannmiljø. Kilde: TOX-INFO 7

Borax(Sodium Borate)

Binder sammen fett og vann. Tynner ut huden, gjør den sprø og tørker ut.

Butylacetate (Butylacetat, Butyletanoat)

Skader nervesystemet. Løsningsmiddel i ordinær neglelakk. Kilde: TOX-INFO 7

Butylene Glycol

Tas fra mineralolje.

Carbomer

Finnes flere ulike. Syntetisk fortykningsmiddel som er vanskelig nedbrytbart. Kilde: TOX-INFO 7

Cetyl Palmitate (Spermaceti, Spermacetti)

Kommer fra hodet til spermhvalen, et utrydningstruet dyr. Kan også være vegetabilsk; en reaksjon med Cetyl Alcohol og Palmitic Acid. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Collagen

Egentlig reklame: foryngende. Fakta: fuktighetsbevarende. Kan være fra dyr eller utvinnes marint. Før ble det brukt aborterte fostre.

Cyclomethicone

se silikon

Dimethicone

se silikon

Dimethiconol

se silikon

Diphenyl Dimethicone

se silikon

Elastin

Kommer fra dyr.

Ethyl Acetate

Skader nervesystemet. Løsningsmiddel i neglelakk. Kilde: TOX-INFO 7

Formaldehyd

Formaldehyd er et kreftogent og nervetoksisk konserveringsmiddel/løsemiddel.

Glycerin

Fuktbindere. Det vanligste er at det kommer fra slakteriavfall. Finnes vegetabilsk og syntetisk.

Imidazolidinylurea

Konserveringsmiddel. Kan avgi formaldehyd. Vanlig kontaktallergen.

Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Isopropyl myristate

Syntetisk fett. Brukes isteden for vegetabilske oljer i hudpleieprodukter. Kan reagere med triethanolaminer og bygge nye emner, som mistenkes for å skape helseproblem. Forårsaker poremasker og har derfor blitt fjernet av mange produsenter. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Isopropyl stearate

Syntetisk fett.

Ister (Lard, E471)

Inngår i mange emulgeringsmiddel, som finnes i salver. Kommer fra svin. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Kathon CG

Konserveringsmiddel. Bekjempningsmiddel klass 2. Brukes i ca 10-20 % av all kosmetikk. Det finnes 32 ulike navn på Kathon, f.eks. Euxyl K100.

Keratin

Påstås å bygge opp hud og hår. Kommer fra dyr.

Kollagen

Egentlig reklame: foryngende. Fakta: fuktighetsbevarende. Kan være fra dyr eller utvinnes marint. Før ble det brukt aborterte fostre.

Kortison

Brukes i ulike salver mot eksem. Tynner ut huden, noe som gir svakere motstandskraft. Kan påvirke kroppens egen livsviktige kortisonproduksjon.

Lanolin

Fett fra fårens ull.

Lanolin alcohol

Emulgeringsmiddel. Fett fra fårens ull.

Lard (Ister, E471)

Inngår i mange emulgeringsmiddel, som finnes i salver. Kommer fra svin. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Methicone

se silikon

Methylchloroisothiazolinone

Konserveringsmiddel. Se Kathon CG.

Methyldibromoglutaronitrile (MDBGN)

Konserveringsmiddel. Vanlig med allergi.

Methylisothiazolinone

Konserveringsmiddel. Se Kathon CG.

Mineralolje

Det finnes mange ulike navn på mineralolje, f.eks. parafin og vaselin. Mineralolje gjør huden avhengig, samles i kroppen og kan bidra til leddgikt. Kilde: Arbetarskyddsstyrelsens informationsmateriel. Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity, Sandra Kleinau, Uppsala universitet 1993.

Mineral Oil

se mineralolje

Mustela

Minkolje. Jojobaolje kan erstatte denne ingrediensen.

Natrium Lauryl Sulfat (Sodium Lauryl Sulfat)

Tensid (rengjørende ingrediens) i såpe og sjampo. Kan tørke ut huden.

Octyl Methoxycinnamate

Syntetiskt solfilter. Norske tester på mus har påvist at halvparten av musecellene dør ved kontakt med en svak dose OMC. OMC brukes i 90 prosent av alle solkremer. Når solkremen utsettes for sol kan den negative effekten av substansen bli enda starkare, ifølge New Scientist.

Octyl Octanoate

Syntetisk fett.

Octyl Stearate

Syntetisk fett.

Oxynol

Gjemte karcinogener (dioxan) kan finnes i dette.

Ozokerit

En form av mineralolje som brukes i bla lipgloss og mascara, som påstås være uten mineralolje...

Paba (Paba, B10)

Brukes bl.a. som solbeskyttelsesmiddel. Lagres i overhudens celler. mange er allergiske.

Paraffinum liquidum

parafinolje, se mineralolje

Parfum

Forskere ved Norsk institutt for luftforskning har påvist at syntetisk parfyme lagres i kroppen på samme måte som PCB og DDT. Kilde: Göteborgs-Posten 1999

PEG- (polyethylene glycol)

Gjemte karcinogener (dioxan) kan finnes som restprodukter i ingredienser PEG.

Petrolatum

vaselin, se mineralolje

Placentaekstrakt (morkake)

Egentlig reklame: foryngende. Fakta: Kommer fra dyr eller mennesker.

Polyisobutene

En form av mineralolje som brukes i bla lipgloss, som påstås være uten mineralolje...

Polysorbate

Finnes flere ulike. Brukes som emulgeringsmiddel, antistatmiddel. Kan innholda rester av løsemidler. Kilde: TOX-INFO 7

Polysorbate -80

Generelt infisert med det kreftogene 1,4-dioxane. Kilde: www.howtopreventcancer.com

Polyquarternium

Finnes flere ulike. Brukes som mykgjørende og fortykningsmiddel. Noen er filmbildande medan andre adsorberas til hudens keratinskikt. Kilde: TOX-INFO 7

Propylene Glycol

Tas fra mineralolje.

Retinyl Palmitate

Se: A-vitamin

Silicon

Silicon gjør solprodukter vannfaste og leppestift "kysseekte". Mistenkes for å være en bioakumulator; samles i planter og dyr. Det finnes mange ulike navn på silikon, f.eks. Dimethicone, Diphenyl Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Methicone. Silikoner kan utvikle formaldehyd ved nedbrytning. Kilde: TOX-INFO 7

Sodium Borate (Borax)

Binder sammen fett og vann. Tynner ut huden, gjør den sprø og tørker ut.

Sodium Lauryl Sulfat (SLS, Natrium Lauryl Sulfat)

Tensid (rengjørende ingrediens) i såpe og sjampo. Det tørker ut huden og skader hudens naturlige barriere av beskyttende bakterier.

Spermacetti cetaceum (valrav)

Gjør huden myk og gir en viss beskyttelse. Kommer fra hodet av kaskelotthval.

Squalane

Kan komme fra haileverolje. Maria Åkerberg bruker squalane fra oliven.

Stearyl Alcohol

Kan komme fra kaskelotthval. Finnes også vegetabilsk. Vegetabilisk Cetyl Alcohol kan erstatte denne ingrediens. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

isopropyl myristate

isopropyl stearateoctyl octanoate

Talg

Brukes ved produksjon av såpe, emulgeringsmiddel, tensider og leppestift. Kommer fra dyr.

TEA

se triethanolamine

Toluene

Skader nervesystemet. Løsemiddel i neglelakk. Kilde: TOX-INFO 7

Triclosan

Antimikrobielt middel, som brukes i kosmetikk og hygieneartikler, f.eks. deodorantstick for menn og tannkrem.

Vanlig med hudallergi. Mistenkes å ligge bakom det økende antallet allergier. Det finnes også farhågor for resistensutvikling av bakterier. Kilde: Göteborgs-Posten 22 sep 2000.

Triethanolamine

Irriterer huden og kan skade leveren. Sammen med nitrationer, fra f.eks. drikkevann, kan det utvikles nitrosaminer, som er kreftfremkallende. Kilde: TOX-INFO 7

Vegetable oil

Som alle vet så tas vegetabilske oljer fra ulike planter. Fra 990101 må alltid plantens latinske/internasjonale navn angis i ingrediensfortegnelsen. Om det derimot står Vegetable Oil, så vet man ikke fra hvilken plante oljen kommer eller hvor mange ulike oljer som inngår. Dette kommer av at Vegetable Oil er gjenvunnet matfett fra gatekjøkken, restauranter, dagligvareforretninger etc. Å navngi alle inngående oljer derfra blir meget vanskelig.

2-Bromo-2 Nitropropane 1,3-Diol

Kan utvikle kreftfremkallende nitrosaminer sammen med triethanolaminer.

Det var det...

En alt for laaaaaaaaang liste. I tillegg må du se etter ingrediensene; polyetylen (PE), men kan også være laget av polypropylen ( PP), polyetylen -tereftalat (PET) , polymetylmetakrylat (PMMA) og nylon, som kan være mikroplastikk.

Jeg forventer ikke at dere skal huske alt dette. Det jeg derimot kan forsikre dere om, er at det ikke finnes spor av noen av disse stoffene, i noe som Agent M fører i sitt sortiment. Her det ikke noen "greeenwashing", rett og slett bare rent!

Sjekk min nye kategori for Hud og Kroppspleie i nettbutikken. Her kommer det til å dukke opp mange spennende merker med helt rene produkter til kropp, hud og hår. Herlig ikke sant? 

 

 

 

Gjennvinning, ett problem?

Jeg har gjennom diverse artikler (det blir en del om plast) lest og fått med meg at de kaller vår tidsalder for plastalderen.

Jeg tenkte ofte at det var fordi vi etterlater så mye plast på jorden. Plast som aldri brytes ned. Men det er nok ikke det. Det er ille det altså! Virkelige ille. Men de mener nok at det er all plasten vi omgir oss med.

Før jeg begynte i denne jobben tenkte jeg virkelig ikke over hvor mye plast det i virkeligheten er i hverdagen vår....

Jo, jeg ble mer bevisst når jeg fikk barn i 2008. Fikk den festlige brosyjren fra helsestasjonen "Barns kjemiske hverdag"! Med alle de nye fremmede ordrene som er rene tungeknuserene. Hvem har tid til å bry seg om ftalater, når det ikke engang står på merkelappen at produktet faktisk inneholder det. Eller hvem har tid til å lese merkelappen, ingredienslisten med utålmodige småbarn som bare vil ligge på gulvet å leke, og ikke gå i butikk..

Vet du hva ett naturlig materiale er lenger? Når pyjamasen til småen er laget av 100% polyester. Tenker du at det er faktisk plast?

Eller det gode varme fleecesettet. Kanskje du har hørt at det er gjennvunnet av vann og brusflasker? Tenker du da at det myke gode fleeceteppet er laget av bare plast. En mamma spurte faktisk forskere, kan fleecen være skadelig for barnet mitt? Er det lumske kjemikalier som lurer i teppet eller fleecesettet? 

De konkluderte med at du ikke får i deg BPA fra fleeceplaggene eller fleeceteppet. Men fleecen er altså laget av ren plastikk, og det finnes ett uant antall andre kjemikalier som kan være skadelig for deg, eller barnet ditt.

En fertilitetslege i USA sier til og med at fleecen kan ha nanopartiker som faktisk kan trenge gjennom huden din.

Derfra kan den faktisk forstyrre hormonene dine. Utrolig! Men bare tenk på smerteplaster og nikotinplaster. Det går rett i blodbanen fra huden.. Huden puster jo.

Når jeg så får lese at hver gang du vasker ett plagg laget av polyester i vaskemaskinen din, så er den en like stor synder som de små plastikkkulene i tannkremen eller kroppskubben din. Hver gang du vasker ett fleeceplagg, teppe eller andre plagg laget av polyester kan du slippe ut opp til 2000 små plastpartikler i havet.

Så i dag er jeg altså økodeprimert...vi har jo også skapet fullt av varmende fleece..... Det skal IKKE vaskes ofte heretter. kun i ytterste nød.  Jeg sitter her og kikker etter andre alternativer til fleecetepper og fleecejakker.

De kan lage fleece av bambus, de kan også lage fleece av ull. Problemet er jo bare at det vil jo koste ca 3 ganger så mye som de bilige polyester teppene/plaggene.

I Norge kjøper vi jo nye fleecetepper i sesongens farger - hvert år!! Og for å ikke snakke om alle fleecesettene til barn? Eller alle fleeceteppene til babyene.

Sukk, sukk, sukk. Hvor ender dette? Når begynner fisken å smake plast også. Ikke bare ha plast i magen?

Og all disse firmaene og resikuleringsfolkene som er så stolte av at plastflasken kan bli til ett plagg... Er det bra? Eller når de snakker om å asfalterer veiene i India med resirkulert plast eller gummidekk. Hvilket type svevstøv er de de får fra asfalten sin da?

Anbefaler ALLE å lese gjennom TEKNA sin rapport om gjennvinning bare resirkulerer problemenen våre?

 

Hjertesukk fra Monica..

 

 


BPA-free betyr bare BPS-rik?

Selv om Agent M nettbutikken er flyttet til den vakre Hardangerfjorden, betyr ikke det at jeg bare sitter å tvinner tommeltotter og ser på de vakre varene...

I går skulle jeg bare hygge meg med litt lesing om Solkremen som endte opp i fisken....

Grøss og gru....... Jeg er glad jeg og min familie bruker bare solkrem som ikke er miljøskadelig!

Men akkurat da fikk jeg øye på en rapport som jeg har ventet på. Det ble nevnt at ikke viste hvilke stoffer vi får i oss, men at Miljødirektoratet skulle gå inn og sjekke avløpsvannet vårt for å se om vi får i oss flere og ukjente stoffer for dem. Vel, nå er de ferdige. Og rapporten kan lastes ned her:

http://www.miljodirektoratet.no/no/Publikasjoner/2014/September-2014/Screening-program-2013--New-bisphenols-organic-peroxides-fluorinated-siloxanes-organic-UV-filters-and-selected-PBT-substances/

På høyre side i menyen. Advarsel - den er på over 100 sider.. ikke akkurat lettlest. Den tar også for seg mange kjemikalier og miljøskadelige elementer.

Det jeg er interessert i, er når produsenten av plastprodukter, sier at flaskene og matboksene deres er BPA-free...Hva er det da i plastproduktene istedet?

Plast må ha noe som de kaller "Plasticizers" for å gjøre plasten føyelig. Jeg har fått vite fra Amerikanske sider at BPA ofte er erstattet med BPS eller BPF eller andre Bisphenolstoffer. Og at disse stoffene er like hormonhermende og hormonforstyrrende som BPA. Vi har bare ikke forsket på skadeffekten ennå....

Når det gjelder stoffer i produkter som er brukt i Norge finnes det ikke noe annet regulativ, enn at de som importerer plastprodukter må oppgis hva det ferdige produktet er laget av. F.eks Plastikktype 7 plast. Polycarbonate. Det finnes ikke noe som sier at produsentene må oppgi hvilke stoffer som er brukt for å lage den eller den plasttypen.

En liten oppsummering av rapporten til dere som ikke vil lese hele.

s8.

"Nye bisfenoler

Alle undersøkte bisfenoler ble funnet i utløpsvann fra renseanlegg. Bisfenol F (BPF) og bisfenol A (BPA) er de dominerende bisfenoler i utløpsvann. Det svovelholdige stoffet bisfenol S (BPS) ble funnet med høye konsentrasjoner i utløpsvann fra HIAS, ved mye lavere konsentrasjoner i prøver fra VEAS, mens det ikke kunne påvises i prøver fra Tomasjord. Bisfenol BP (BPBP) ble kun påvist i 2 prøver fra HIAS, men med høye μg/L- konsentrasjoner. I slam fra VEAS ble det påvist kun lave konsentrasjoner av BPA, BPF, BPAF og BPS. I slamprøver fra HIAS derimot ble det detektert alle bisfenoler ved delvis svært høye konsentrasjoner (BPA). Med unntak av BPAF ble alle undersøkte bisfenoler funnet i sigevann fra avfallsdeponier der BPF og BPA dominerer. I noen sedimentprøver fra Oslofjord ble det funnet lave konsentrasjoner av BPF og BPA, mens alle undersøkte bisfenoler ble funnet i sedimentprøver fra Mjøsa med BPF som dominerende forbindelse. Nye bisfenoler ble funnet hyppig i både reker og torskelever fra Oslofjord, men bare unntaksvis i strandkrabbe. Alle undersøkte bisfenoler ble funnet i biotaprøver fra Mjøsa. Mens det er BPF som dominerer i abbor, sik og ørret, så er det BPA som dominerer i lakelever."

 

Dette må jo bety at når BPA blir faset ut, så tilsettes det bare andre Bisphenol stoffer. Og ja det frigjøres fra plasten ved bruk. Jeg trenger jo ikke være rakettforsker for å se det.

Konkulsjonen finnes kun på Engelsk på side 72.

"4.4 New bisphenols

BPA occurs in WWTW effluents and leachates collected at concentrations above the PNEC, suggesting potential for risk to aquatic organisms under certain conditions. As stated above a detailed risk assessment of sludge application to soil is outside the scope of this study but may be warranted as further work in light of the risk quotients obtained when sludge levels are compared to PNECSoil. The PNECs published by ECHA suggest that BPS poses little or no risk to the environment, but since BPS has been shown to estrogenic and the PNECs are based upon acute toxicity endpoints it may be worth considering whether the risk quotients used are sufficiently protective. Assessing the risk from the other bisphenols is very difficult in the absence of ecotoxicological data, although a number have been identified as having endocrine effects in a similar way to BPA (i.e. BPS and BPAF). The absence of ecotoxciological data for these compounds is a concern since they are being released into the environment without an understanding of the potential risks that they pose. Selected new bisphenols were detected in Lake Mjøsa sediments, whilst also being detected in shrimp and cod liver samples from Oslofjord and the fish samples from Lake Mjøsa suggesting the potential to bioaccumulate."

Så hvem er det plastprodusentene prøver å lure? Oss? Og hva er resultatet av det?

(bildet lånt av softlanding.com)

Nei finn heller alternativer til plast! Det er mange. Kanskje du har noen i kjøkkenskapet allerede? Vær på den sikre siden. Ikke vær prøvekaninen...

Ønsker alle en fin og kjemikaliefri dag!

 

 

Sommerens oppdagelser

Jeg har lovet dere en stund å skrive litt om hva vi fant i sommer. Vi har hatt en litt lang sommeferie siden vi flyttet hele nettbutikken og oss selv til Hardangerfjorden, til vakre Hatlestrand.

Alle vet at jeg er i mot plastikk, spesielt engangsplastikk. Det er jo galskap å bruke noe som varer evig, til noe vi bare bruker i 5 minutter eller mindre. (ja har sagt det før).
Enda mer irritert og frustert er jeg over de som bare slenger plast (og annet søpple) fra seg i naturen.

Det er så enkelt å unngå å forsøple.

Jeg liker veldig god den nye kampanjen til Toronto. Live Green Toronto campaign. Bare se på de kule bildene de har satt sammen. Håper kampanjen virker som de skal!

Vi reiste litt land og strand rund i ferien vår. Hver eneste vik, sund, brygge, fjære eller strand vi var på plukket vi søppel. Plastikksøppel! Tau, fiskesnører, plastposer, små biter av plastikk i store mengder. Men den største overraskelsen fikk vi da vi besøkte vakre Solastranden i Rogaland.

For en fin plass! Nydelig sandstrand og nydelig utsikt! Og vakker solnedgang! Vi var så heldig å være akkurat der i den perioden det var så varmt i hele landet. Vi kunne bade, og sole oss.

Begeistringen var stor!

Vi fikk slått oss ned ett stykke fra vannet.

Idyllen varte ikke så lenge. Røntgensynet mitt ante plastikksøppel. Og jeg klarer ikke å la være.

På veldig kort tid hadde vi samlet opp mye. Litt for mye. Jeg hadde selvfølgelig ikke med meg plastpose til å plukke i. Jeg var ikke forberedt på at det kunne være så mye søppel på en så vakker strand...

Vi endte opp med å legge søppelet i skjerfet mitt. Men slik som dette vil vi vel ikke ha det?

Det var taustumper, korker og all slags mulig over alt!! Vil vi at barna våre skal sitte å leke i dette? Vi fant forøvrig tuppen av en ketchupflaske, den var fin å bruke som sil til den lekre varme sanden.

Noen voksne damer snakket til oss, og syntes vi var flinke som plukket. En annen sa; Bra jobbet - det stikker jo sånn i bena når vi går!! Da er det mye!!

Alt det du ser fant vi på ett veldig lite område. Vi saumfarte ikke stranden for å si det slik. Da hadde vi endt opp med flere tilhengerlass. Dette lå rundt der vi hadde satt oss ned. Eller frem og tilbake til vannet. Jeg har aldri sett så mange taustumper på en plass... Her snakker vi om virkelig mye søppel.

Så fant jeg tre "stener" som jeg synes ligner på den type sten de finner på Hawaii, som de kaller plastikkstener. På fagspråket heter de "plastiglomerater".

Jeg ble egentlig litt skrekkslagen. Jeg trodde det kun var i land rundt stillehavet de kunne finne plastikkstener.

Hvis dere ser godt på bildene, kan dere se at det vokser skjell på den sorte stenen.. Natur og plast i symbiose..

Jeg har spurt Miljødepartementet om de ville ha "stenene mine", men de svarte aldri.

Så så jeg at det skulle være ett foredrag i Bergen om plastikksforurensing. 18. September 2014.

Magnus Svendsen Nerheim skal holde foredraget, han er masterstudent i biologi ved Universitetet i Bergen, med spesialisering på mikrobiologi.  Jeg kontaktet han, og lurte på om han ville ha "stenene" mine. Og det ville han.
Håper de blir med på foredraget!
Hva mener dere? Er det akseptabelt at vi har fylt havet med så mye plastikksøppel at vi får tilbake "plastikkstener"? Er det på tide å tenke nytt? Gjøre ting annerledes.
Slutte å være "selfish" og "lazy" som kampanjen i fra Toronto sier. Plukke opp etter oss. Stoppe tilførselen. Bry oss!
For at dere ikke skal bli helt deprimerte av lesingen. Vi må jo tro at vi kan klare å rydde opp etter oss tar jeg med bildene fra den vakre solnedgangen på den utrolig vakre men så forsøplete plassen. Det ser så rent og lekkert ut!
Håper dere følger med på fortsettelsen. Kanskje vi får vite mer om "stenene"...

Sannheten om flaskevann!

Denne lille filmen er verdt å se og sier alt om hvordan vi kjøper vann (ofte springvann) til 25++ kroner.

Vann som er tappet på engangs-plastikkflasker inneholder flere kjemikalier som ikke er bra for oss. Galskap? Ja!

Bruk en gjenbruksflaske av glass eller metall - ikke aluminium. Ikke bruk plastikkvannflasken din på nytt...den er ikke laget for det, og slipper flere kjemikalier inn i vannet ditt om du gjenbruker den.

 Les mer om noen av giftstoffene i plastflasken din.

Selv om videoen er fra USA, og vi i Norge er bedre på gjenvinning og panting gjelder budskapet også for oss!

 

Plastfrie juli

Verden over er det altså plastikkfri juli! Måneden i året der du kan øve deg på å unngå plastikk.

Hver måned er en plastikkfri måned for Agent M. Men for å være helt ærlig er det jo noen ting i plast, vi ikke kan klare oss uten. Det kommer vi tilbake til.

Følg gjerne denne organisasjonen. Bare trykk på bildet og du blir sendt til deres FB side.

I juli kan du altså ta en utfordring om å bruke minst mulig plast. Du kan enten gå for de fire store plastikkutfordrerene til miljøet vårt...

 

Eller du kan gå for ALT!

Jeg har sett at de oppforderer oss til å lage søppelpose av avispapir. Der tror jeg Agent M sin grense går. Med en 5 åring hjemme er det ikke alt avfall som er "rent og pent", selv om vi resirkulerer både plast, glass og metall, og papir. For de av dere som har bleiebarn, eller også større barn, er det kanskje å dra den litt langt.

Vi snakker om å redusere bruken av engangsplastikk, det du bare bruker i 5 minutter eller mindre. Det er ikke vaskebøtten din vi er ute etter. (Selv om det finnes lekre varianter i hvit sink som Agent M sikler på). Men mye kan gjøres selv om store deler av livet vårt inkluderer plastikk.

De fire store kjenner dere jo alle sammen.

Bytt ut kaffekoppen din med en gjenbrukbar kaffekopp i glass, stål, eller bambus. Ikke bruk gjenbrukbar plastkopp. Varm kaffe og plast er ikke noen god kombinasjon. Og du vil vel gjerne ha koppen din i oppvaskemaskinen?..

Ta med deg en gjenbrukbar bærepose. Min er erfaring er at stoffbæreposene holder lenger, og de kan vaskes i vaskemaskinen når det trengs. Jeg er veldig fornøyd med de. Ikke fullt så glad i de på superen som er laget av ett tynt plastikkstoff. Men.... det er tross alt bedre enn en pose som bare brukes i noen minutter. I Norge gjenbruker vi plastposen som avfallspose. Men det betyr ikke at den er mye mer miljøvennlig. Dessverre ser jeg mange plastposer i naturen og i havet og i strandkanten. I tillegg bruker vi mye olje og vann for å produsere plastikk. Da kommer vi videre til nest punkt. Vannflasken.

Bytt ut engangsvannflasken din med en gjenbrukbar flaske. Engangvannflaskene er akkurat det. Engangs. De bør ikke gjenbrukes. Det er funnet ganske mange kjemikalier fra plasten i engangsflaskene du kjøper på superen. Til engangsbruk kan det gå i nøden, men litt planlegging og du har husket å ta med deg din lekre glassvannflaske eller stålflaske. Unngå aluminiumsflasker og gjenbrukbare plastflasker. Gjenbrukbare plastflasker har dessverre hormonforstyrrende egenskaper om de er BPA-free eller ei.

Vi bruker mange liter med vann for å lage en engangsflaske med vann, (det gjør vi forsåvidt med både brus og saft også..) i tillegger er det råstoffet olje, som vi sier snart tar slutt. I stedet for å bruke det til drivstoff, bruker vi altså oljen vår, til å lage plastikk.

Så dropp plastikken her. Vi har godt og trygt vann de alle fleste steder i Norge. MÅ du kjøpe flaskevann, kjøp i stort. Gjerne 5 litere. Da sparer du miljøet en del + sjansen for å legge igjen en 5 liter dunk i naturen håper jeg er mindre,  enn for de vann og bruksflaskene, jeg ser slenger rundt til daglig. (har ikke sett 5 litere ennå..)

Sugerør......Dropp sugerøret. Sugerøret i plast er ikke nødvendig. Selv har jeg gått til innkjøp av papirsugerør til min sønn. De kan resirkuleres om de ikke blir alt for våte. Tåler en del gjør de også.

Jeg vil bare vise der ett lite bilde tatt fra Aker Brygge i vinter. De holdt på å gjøre om litt og bygge om litt. Grunnen der de bygget, var ikke ryddet opp fra forrige firma som holdt til der, for å si det slik. Det bygges bare oppå rotet.

De hvite og blanke lange er sugerør, ellers ser du ganske mye plastikkbestikk, isskjer osv. Og gjengangeren isopor! Trist syn!

Klarer du å unngå de fire store, har du faktisk gjort veldig, veldig mye!

Her er en liten video med tips til dere også :)  Likte denne veldig godt, selv om den innvolverer gjenbrukbare plastikkflasker. Der oppfordrer jeg dere til å se en lekker glassdrikkeflaske eller en ståldrikkeflaske i stedet.. :)

 

Så til de av dere som vil prøve på litt mer enn de fire store!.....Vi må bare gjøre så godt vi kan... Helt til vi i Norge også får oss ett emballasjefritt supermarked som de har gjort i Berlin, må vi nok leve med at all vår mat er innpakket i plast. At til og med økologisk mat ofte er innpakket i plast, er for meg litt ulogisk.. men vi venter i spenning og ser om ikke trenden med mindre og tryggere emballasje også kommer til Norge.

 

 

Ser det ikke bare lekkert ut??... Sikle, sikle! Himmelen for en antiplast dame som meg!

Det vi kan gjøre før vi har denne type supermarked er å tenke stort. Alt som du kan kjøpe i stort (uten at det er så stort at du ender opp med å kaste halvparten av innholde..) da går vinningen opp i spinningen.. Jeg blir faktisk litt sur på de bitte små youghurtbegrene og all den andre maten beregnet og rettet mot barn. Tegningen gjør at barna vil ha det. Det er ikke alltid er de er bedre for barna enn alternativene. Heldigvis har de begynt å lage store youghurtbegere, cottage cheese osv. Tenk stort, mindre emballasje og resirkuler plast. Har ikke din kommune begynt med plastresirkulering - spør dem hvorfor...

Jeg er også skikkelig sur på de som lager blader til barn. I hvert eneste blad er det en kiip leke i plastikk. Selvfølgelig må hele bladet og leken pakkes inn i plast også! Leken du får i bladene er av billigste og dårligste kvalitet. Hvilken type plast som er brukt vet jeg ikke. Det jeg vet er at jeg ikke får lov å kaste "leken", ikke engang når den er ødelagt. Skuffefyll av dårligste kvalitet. Det blir ingen nye blader i juni!

Men du kan bytte ut matboksen din og barna sine. Bytt fra plastikkbokser som ikke bør gå i oppvaskemaskinen, til bokser i glass eller stål. Eller som vi, vi har en matpakkepose i silikon. Koster under 80 kr de fleste steder. Du kan også bruke de nye Bee´s Wrapen som gjenbrukbart matpakkepapir. Og der finner du erstattningen til plastfilm og plastposer. Noen bruker linposer, eller syr av gamle kjøkkenhåndkler og putevar. Jeg er nok litt mer enkel der og har gått for en multipakke med tre størrelser av Bee´s Wrap arkene + to store XL-ark til brød og rundstykker. Ikke mer plastfilm og plastposer hos oss. Vi er dekket for ett helt år.

Og ser det ikke lekkert ut?

Vi bruker også mye tallerken over skål trikset for oppbevaring av mat og matrester. Trenger du en mer lutftett variant har Wean Green glassbeholderne lufttett silikonlokk. Og de kan gå rett i fryseren. Venter inn påfyll av Wean Green midt i juli. Var jo kjedelig å gå tom for de lekre glassbeholderene midt i plastikkfri juli, men de ble overraskende godt motatt og vips så var de borte... :) Takk til alle dere som har handlet!

En ting jeg er på jakt etter er noe til å fryse isbiter i. Tror jeg må på Fretex på jakt etter gamle isbitebrett i stål.. Noen tips der ute?..

Vi vet at vi alle må ta i ett tak når det er funnet stener på Hawaii som er halvt sten og halvt plastikk!! Faresignal! Trykk på bildet for å lese hele saken.

 

Gjør det du kan og tenk minst mulig plastikk. Og husk Agent M kan hjelpe deg gjennom plastikkfri juli med stil! Ingen trenger å gå på kompromiss med stilen sin for å være miljøvennlig og mer kjemikaliefri!

Lykke til!

Kjemikaliefri sommer!

Jeg har lyst å ønske alle lesere en riktig god sommer. Mitt håp og ønske er at det også kan være en kjemikaliefri sommer for de fleste av oss. I allefall for de minste. De er de mest sårbare.

Det har tidligere i vår/sommer stått oppslag i både VG og Dagens Næringsliv om at Nordmenn har mest kjemikalier i kroppen. I verden! Det sier jo litt.
Det er mulig vi har det fordi vi er rike. Rike på ting og elektronikk. Nytt tøy og all elektronikk har mye kjemikalier i seg.

I Dagens Næringslivs artikkel: Farlige Forbindelser, sier de til og med, at vi er marinert i kjemikalier, og kaller det en lydløs pandemi! Vel verdt å lese denne lenken her!


Agent M´s tips for en kjemikaliefri sommer.

KJEMIKALIEFRI TIPS NR 1 - BYTT UT PLASTFLASKEN!

Bytt ut din plastvannflaske, eller engangsflaske med en flaske i glass. Agent M har glassflasker til både baby, barn, ungdom og voksne. Damer og herrer. Det er en en flaske til alle. 

 

De nyeste lekreste bkr flasken tar pusten fra meg, og jeg har fått meg en ny bestevenn. Flasken er med meg overalt. Passer perfekt i vesken, i koppholderen, er med på trening, på stranden, på fjellet, ja overalt. Enkel liten skurkork på toppen, med skrå hank, gjør at den henger pent i hånden. En liten åpning gjør at du slipper å søle. Og så er de jo så vakre...... transparent silikon og rent glass. En liten lettvekter.

Dersom du er meget aktiv, sporty type, klatrer i fjellet hver dag, slenger ryggsekken inn i fjellveggen når du kommer frem vil jeg anbefale en stålflaske til deg. Stål skal være trygt. Bare hold deg unna aluminiumsflasker, og i allefall de som har ett gult belegg på innsiden. Jeg personlig liker bare ikke stålsmaken du får av vann og kaffe på stålflasker. Men altså trygt.

 

KJEMIKALIEFRI TIPS NR 2 - DROPP PAPPEN TIL KAFFEN!

Jeg vil helt klart råde deg til å droppe pappkrusene til takeaway kaffen, eller kaffen på terrassen. Eller i bilen.. Pappkrusene er ofte linet med ett tynt lag med plast. Varm kaffe og plast er ikke noe heldig kombinasjon. Den plasttoppen du får oppå takeaway kruset ditt er heller ikke noe "kvalitetsplast" om noe kan kalles det da.. Dropper du plasttoppen henger jo ofte leppene igjen i pappkruset.. usj.. Nei smak heller kaffen din og ikke pappen din. Du sparer miljøet ved å droppe pappkrusene også. Verden over bruker vi 2.5 billioner (ingen skrivefeil her..) pappkrus hvert år. Og det stiger....

Agent M kan hjelpe deg med dette også. Vi har superlekre JOCO gjenbrukbare kaffekopper (kan selvfølgelig brukes til te) i glass og silikon.

Noen av kundene mine har også fortalt meg at dette er supre båtkopper. Tåler en del skvulping. Og noen sverger til å ha vinen sin i de lekre koppene. Agent M sier: putt hva du vil i koppen, bare du smaker det du drikker. Ikke gå på kompromiss med smaksløkene dine......

 

KJEMIKALIEFRI TIPS NR 3 - BYTT UT MATBOKSEN DIN!

Hvis du ikke allerede har en kjemikaliefri matboks i stål eller silikon, anbefaler jeg at du bytter til en tryggere variant enn plast. Til tørre brødskiver kan plast fungerer så lenge du aldri vasker den i oppvaskemaskin eller utsetter den for sollys. Men det er ikke å anbefale.... Selvfølgelig kan Agent M hjelpe deg der også. Vi har to typer matoppbevaringsmetoder. Vi kan hjelpe deg å stoppe matsvinnet til og med.

Wean Green glassbeholdere med silikonlokk finnes i mange forkjellige størrelser og er perfekt til å oppbevare matvarer i på en kjemikaliefri måte. Lageret begynner å bli rimelig tomt, beklager det, det skal fylles så fort som overhodet mulig.

Her finner du alt fra små glass til babymat. De kan til og med fryses. Du finner større varianter perfekte til matboks, og til og med enda større varianter passende til oppbevaring av middagsrester. Til høsten kommer også en supersize variant på 900ml. Og alle boksene kan brukes direkte i fryseren også!

En annen av mine favoritter er de nye Bee´s Wrap arkene. Det er rett og slett ark i forskjellige størrelser, som er laget at økologisk bomullsmuselin, insatt med bivoks, jojobaolje og treharpiks. Geniale og kjemikaliefrie ark som kan erstatte bruken av plastposer og plastfilm. Varke og se på, og dufter herlig, uten å sette smak.

Jeg forstår ikke hvordan jeg klarte meg uten før. Geniale til brød, (finnes i forskjellige størrelser..) grønnsaker, frukt, pakk inn en halv sitron, en halv agurk, arkene hjelper deg å holde på matvarens fuktighet. De kan brukes som erstattning for matpakkepapir også. Skyll i kaldt vann etter bruk og lufttørk. Klar til bruk igjen. Og igjen, og igjen. Arkene kan vare opp til 1 år hvis du behandler de korrekt.

OBS! De skal ikke brukes på kjøtt, de skal ikke i oppvaskemaskinen eller i komfyren. :)

Bord dekk deg!

 

 

KJEMIKALIEFRI TIPS NR 4 - SJEKK SOLKREMEN DIN!

Er det noe vi ikke ønsker, så er det å marinere våre barn i kjemikalier. Det hjelper ikke at det står på solkremen at den er parabenfri og parfymefri når det er så vanvittig mange andre kjemikalier i. Kosmetikkbransjen er en av værstingene. Følg hashtaggen #switchtosafer - bytt til tryggere, for mange gode tips, rundt om på nettet. Hos Agent M har vi bare kjemikaliefrie, og økologiske pleieprodukter til baby, barn og voksne fra Maria Åkerberg. Her kan du være helt trygg på at du får bare ingredienser som ikke er skadelig på noen måte. Solkremen er den tryggeste på markedet helt uten nanopartikler som trenger gjennom huden. 

Solen er også vår venn og 20 minutter uten solkrem hver dag kan være sunt for både kropp og sjel. Beskytt alltid barna! Uten å marinere de i en kjemikaliecoctail. La oss voksne ta coctailen i solen. (I glasset altså, ikke på kroppen).

 

 

KJEMIKALIEFRI TIPS NR 5 - SJEKK HVA DU PUTTER I MUNNEN!

Nå er det også funnet hormonforstyrrende stoffer i tyggegummi. I tyggis!!! Jeg viste fra før av at tyggis i selg selv er plast... oh yes.. ingrediensen gumbase er ofte en blanding av plastkuler, men at de i tillegg har hormonforstyrrende stoff utover plastkulene.... hmm. Stoffet heter BHA.

Forbrukerrådet slo dette opp tidlig i våres. Ikke glem listen, jeg har lastet den ned som ett bokmerke til min telefon. Det er jo umulig å huske alle disse tyggegummiene når man står i kassen. Hvis vi skal ha tyggegummi vil jeg i det minste velge en som ikke er værstingen..

Listen over Ja (?) og Nei tyggegummier finner du her!

I dette tipset inngår også å lese litt på ingrediensen på matvarer i butikken. Det er nesten slik at det ikke er mat lenger, men noe som ligner på mat i butikken. I allefall når det gjelder ferdigmat og halvfabrikat.

Min gyldne regel er: Har en matvare mer enn 5 ingredienser - dropp den. Forstår du ikke ingredienslisten i det hele tatt - dropp den!

Prøv å få usprøytet frukt og grønt. Får du ikke det, skyll i allfall meget godt, og skrell det du kan. Å kutte ut frukt og grønt er jo ikke noe alternativ.

 

KJEMIKALIEFRI TIPS NR 6 - VASK NYTT TØY!

Der er sommer, og vi reiser, og vi shopper. Mitt tips til en mer kjemikaliefri sommer er at du alltid vasker tøyet før du bruker det. Mange av plaggene er insatt med masse kjemikalier som vi i allefall ikke ønsker på sart barnehud. Noen av kjemikaliene er rett og slett også kreftfremkallende. Kjemikaliene er tilsatt tøyet for at det skal holde seg pent i transport. Ofte kan du lukte på plagget at det er rett og slett litt kjemisk duft på det. Altså vask med vaskemidler uten parfyme

 


NYT SOMMEREN SÅ LENGE DEN VARER!

Det så lite som skal til for å bli mer kjemikaliefri. Helt fri kan jeg ikke love deg... dessverre. Til det omgir vi oss med for mange kjemikalier i hverdagen. Men å ta bort noen må jo også hjelpe!

 

Agent M ønsker dere alle en riktig god sommer! Gå ut i solen, klatre i trærene, dropp kjøpesenterene, Agent M sender deg en klimanøytral pakke til nærmeste postkontor, pakket helt uten bruk av plast! (bortsett fra litt tape)..

Finner du dine egne varianter på å være kjemikaliefri og miljøvennlig med stil, hører jeg gjerne fra deg. En del tips og triks finner du også på Agent M bloggen.

G O D  S O M M E R !!!

Kjemikaliefritt alternativ til plastfilm

 

De nye Bee´s Wrap produktene hos Agent M har akkurat kommet inn døren. Herlige mennesker driver Bee´s Wrap. De lager produktene sine i USA. Produksjonen er akkurat flyttet ut av ett privat hjem til større og mere egnede lokaler. Dette er ekte håndverk og ett flott kjemikaliefritt alternativ for oss som ikke liker plastikk.

Bee´s Wrap brukes som erstattning for plastfilm. Du vet den rullen med gladpack som finnes i alle kjøkkenskuffene rundt om i det ganske land.

De de fleste ikke vet er at den samme plastfilmen inneholder kjemikalier som ikke er bra for deg. Som all plast gjør.

Bee´s Wrap er laget av økologisk muselinstoff, insatt med bivoks, jojobaolje og treharpiks. Stoffet blir da tilnærmet lufttett som plast. Du bruker stoffstykkene, eller arkene til å dekke over en bolle, en mugge, en kasserolle, en skål, ja bare fantasien setter grensene. Du bruker varmen fra hendene dine til å myke opp stoffet og de klister seg der du vil, som en plastfilm.

Du kan bruke stoffstykkene rett på brød, ost, grønnsaker og frukt. Du kan bruke de som matpakkepapir. 

Arkene skal bare ikke brukes på kjøtt. Grunnen til det er at når du skal vaske stoffstykkene så vasker du de i kjølig vann med mild såpe. Varmt vann vil skade stoffstykkene og belegget forsvinner. Ved riktig bruk, kan du ha ett stoffstykke i ca ett år. 

Når stoffstykkene er vasket, henger du de til tørk, de skal altså lufttørke. Ett håndklede vil sikkert bli klissete av belegget på Bee´s Wrap stoffstykkene. Du kan brette de sammen og legge de i skuffen, eller ha de sammenrullet i en krukke som dette.

Bee´s Wrap produktene skal ikke i oppvaskemaskin, mikroovn eller i stekeovnen.

Bee´s Wrap er det ultiumate produkter for deg og meg, som vil ha minst mulig plast i kjøkkenet. Og for oss som vil ha kjemikaliefri mat til oss selv og familiene våre.

Jeg gleder meg til å teste ut Bee´s Wrap arkene selv. Med den rakettfarten Bee´s Wrap vokser, er jeg sikker på at dette er ett genialt produkt det er lett å bli glad i. Når vi vet at det er kjemikalefritt og trygt for oss, veier det opp for det lille ekstra arbeidet med å vaske opp for hånd.

Tenk også på all den plastfilmen, og alle plastposene du sparer miljøet for ved å bruke gjenbrukbare tøystykker i stedet.

Utvalget av varer finner du her!


Om hverdagskjemikalier

Egentlig er det helt forferdelig at vi har ett ord som heter hverdagskjemikalier!!

I dag blir det ingen fine bilder eller reklame for lekre glassdrikkeflasker.

Jeg har sett på film, på jobben.....

Den er så graverende og jeg sitter tilbake så forstyrret og opprørt at det ikke er plass til fine glansbilder i dag.

Jeg har sett filmen Underkastelsen av Stefan Jarl.

For dere som er interessert i hva hverdagskjemikalier kan gjøre med deg, dine barn, eller dine ufødte barn, anbefaler jeg denne Svenske filmen.

Jeg har ikke lyst å skremme vettet av dere, men jeg sitter igjen med gåsehud, og kjenner at jeg må dele dette. Folk må bli oppmerksom og vite om dette.

(OBS! til dere som er like sarte som meg, det er dyreforsøk i filmen, men det ser ut til at de behandler dyrene bra - hvis det overhodet er mulig å si det om dyreforsøk da, usikkker kjenner jeg).

Den første delen av filmen finner du her:

 

 

Den andre delen her:

 

 

Du må sette av 45min x 2 for å se filmen, 1,5 time. Har du ikke tid, og trenger du en liten oppsummering av filmen, fortsett å leser he.

Ett stykke ut i filmen forteller en Dansk forsker at de ville undersøke private hjem for hverdagskjemikalier. De undersøkte flere hjem, og de tok alle rommene i hjemmet. Stue, kjøkken, soverom, barnerom, badeværelser og verksted. Den plassen de fant flest kjemikalier var på barnerommet!!!!  

Årsaken er ymse plastleker, TV og andre elektroniske duppe dingser.

Forskeren forteller også hvordan du kan gjennkjenne Ftalater i plastleker. Ftalater tilsettes plastikk for å gjøre den myk. Du som voksen bør gni litt på plastleken, og dersom fingrene dine blir fettetde er det tilsatt Ftalater i plasten. Dine barns fingre trenger ikke å oppleves fettet etter lek. Stoffet absorberes gjennom huden etter veldig kort tid!!!

Kjennes produktet fettet ut, eller lukter sterkt av plastikk! KAST DET!

Beskytt barna dine.

Forskeren sier også at det vill være bedre om barnet sov i verkstedet, enn i barneværelset. Det sier noe om hvor mange kjemikalier vi omgir oss med til hverdag.

De snakker også mye om Coctaileffekten. Der sier de klart og tydelig at den grenseverdien som gjelder for ett stoff ett kjemikalie, eller molekyl, ikke nødvendigvis er trygt dersom du også får i deg ett annet kjemikalie samtidig.

Altså når det blir sagt at BPA er trygt i den grensen som er satt for akkurat det stoffet, så betyr ikke det at BPA er trygt for deg om du samtidig får i deg ett annet kjemikalie.

Og det gjør vi jo. Hver dag. Kjemikalier i fra tannkrem, fra pleieprodukter, til og med håndsåpen, fra tøy, fra møbler, fra elektronisk ustyr, fra plast, fra leker og fra maten vi spiser. 

Mange av disse kjemikaliene er hormonforstyrrende. Hormonsystemet vårt er kroppens kontrollsenter.

Det at BPA er ansett som trygt av f.eks Mattilsynet i Norge, gjør ikke at jeg føler med trygg eller komfortabel med plast. Når vi også vet at BPA bare er erstattet med ett annet kjemikalie som er like potensielt farlig som BPA, vil jeg aldri mer bruke plast til å drikke av eller spise på. Det blir også oppryddning av plastleker på barnerommet A.S.A.P!

Jeg fikk også en stor øyeåpner fra denne filmen, der damen som er ekspert på hormoner, foteller at Insulin er ett hormon. Alle har jo fått med seg att Diabetes 2 er blitt en epidemi. Vi tuller og klusser med hormonene våre!! 

Den Danske legen - professor Niels E. Skakkeberg på Rikshosipitalet i Kjøbenhaven sier i denne filmen, at testikkelkreft har økt 4 ganger i Danmark de siste årene. Det er en ganske bratt kurve de viser oss på skjermen. Han sier at forstadiet til testikkelkreft ligner på fosterceller. De mener at grunnlaget for testikkekreft dannes i fosterlivet. Det samme gjelder dårlig sædkvalitet og nedsatt fruktbarhet.

Når forskerene ”litt på spøk” sier at der du bør investere pengene dine i fremtiden er i fertilitsklinikker, for de kommer til å få mye å gjøre, så er ikke det noen spøk for menneskeheten.

Forskerene i denne filmen legger også frem en påstand om at effektene av våre hverdagskjemikalier er av mer betydning for menneskeheten enn klimaeffekten!

Hverdagskjemikalier......grrrrrrr!  

Nei, vi må får vite hva vi får i oss, hvordan vi kan bli kvitt de. Det å ikke bruke plast er jo bare en liten del av helheten. Dessverre. Vi snakker om ugressmidler, insektsmidler, sprøytemidler, parabaener, tricoslan, aluminium, mineraloljer, BPA, BPS, Bisphenoler generelt. I grunnen en hel rekke "hverdagskjemikalier"! 

Onsdag denne uken drar jeg til Mattilsynet for å se om de vil kikke på noen av plastproduktene jeg har fått av familie og venner, som rett og slett stinker plast. Fettet er bare forbokstaven på noen av disse produktene. Jeg er spent på om de tar saken..  

Håper dere har lyst å følge med.

Takk for at du leser.

 

 

Hva er dette med plastikk - er det bare tull?

Jeg kommer rett fra trening idag, og til min stille fortvilelse, stiller veldig, veldig mange, med vannflasker som er gamle plastflasker de har kjøpt på superen, som det en gang har vært vann, juice eller saft i.

Jeg er veldig for gjenbruk, men akkurat på plastflasker er jeg ikke det. Bruk heller en rengjort glassflaske og sjekk om du kan unngå kontakt med lokket under bruk. (p.g.a mulig BPA i korken/lokket) Kakaoflaskene i glass fra Cocio, er fine til dette bruket. Rengjør de godt og pass på å ikke knuse dem. 

Mattilsynet advarer mot å bruke engangsplastikkflaskene på nytt igjen. De er kun ment til engangsbruk.

Du kan lese mer om det her! Dette gjelder ikke bare vann og brusflasker, men også rømmebegere og tomme isbokser som er populært å fryse matvarer/rester i. 

Engangsplastflaskene har ett molekyl som de kaller for di(2-ethylhexyl) fumarate (DEHF). Dette stoffet er ett østrogenhermende kjemikalie. Engelske artikler bruker som regel betegnelsen Endocrine-disrupting chemicals (EDCs). Mer om molekyler i vannflaskene kan du leser her!

EDC stoffene, forstyrrer rett og slett hormonbalansen i kroppen vår. Dette er jo som kjent aller viktigst for de minste. Men også for de litt større er dette ett tema. All hormonforstyrrende aktivitet vil jo påvirke oss. Forskning.no skrev akkurat om såpe og solkem som forstyrrer sædcellene. Hvem vil ha forvirrede sædceller? Hvis man har lyst å reprodusere kan det være greit å ha sædceller som er så lite forvirret som mulig. 

Hvis både såpen, solkremen og plastflasken din avgir hormonhermende stoffer, er det all grunn til å rope varsku!

Men... vil mange si, alt vi har, bruker eller selger i Norge er jo trygt! Mattilsynet passer jo på. Ja, Mattilsynet fikk en ny rapport om BPA her i 2014. Der sier de at mengden av BPA som er brukt i produkter i dag er innenfor grensene de har satt og dermed trygt. Men ikke ett ord om stoffene BPS, BPB eller andre kjemikalier som er brukt for å lage plastikkflasker. Jeg tror heller ikke Mattilsynet vet hvilke skumle plastflasker eller bokser folk har i skapene sine. ER de vasket i oppvaskemaskin, tar det ikke lang tid før den fæle plastlukten kommer. Smaker eller lukter vannet plast, kan du være helt sikker på at kjemikalier fra plasten kommer ut i vannet ditt. 

Brystkreftforeningen i USA advarer mot å drikke av plastflasker. Det gjelder alle plastflasker. Også de som er merket med BPA-free.

Jeg har lest den skremmende dybdeartikkelen hos Mother Jones om BPA-frie produkter. Den kan skremme vannet ut av plastflaskene på enhver. De hevder, med forskere i ryggen, at ingen plastflasker er trygge! Plastflasker og bokser som er BPA-free avgir ofte flere kjemikalier enn de som ikke er merket med BPA-free. Og alle har EDC-effekt - Endocrine-disrupting chemicals.  

Jeg anbefaler alle som er litt interessert,i å lese den artikkelen her!  Den er lettlest og god!

Hva er deres vurdering? Er plast trygt å spise og drikke av?

Agent M mener NEI! En undersøkelse av 455 vanlige plastprodukter avslørte at 72% av produktene lekker EDC kjemikalier. Med en gang du har begynt å bruke plastikkproduktene slik de er ment å brukes, til å spise og drikke av, vaskes i oppvaskemaskinen, inn i microen så slipper 95% av plastproduktene EDC kjemikalier. 

I tillegg bruker fremstilling av engangsplastikk opp oljeressursene våre. Og forsøpler hele kloden vår. Også Norge.

Anbefaler også alle å ta en titt på denne videoen her hvis de orker!

 

Agent M sier - Dropp plastikk - glass er fantstisk! 

(les også flere tips på bloggen om hvordan du kan holde deg unna mest mulig plastikk).

Ny leverandør og flere tips

Agent M har fått en ny leverandør av glassvarer. Og det har vært en sukess. Ja en så stor suksess at jeg ikke har rukket å skrive noe særlig om de, og heller ikke fått tipset dere om alle de nye tingene jeg har kommet på i kampen for å leve ett hverdagsliv uten engangsplastikk, og mest mulig kjemikaliefritt.

Aller først vil jeg skryte av den nye leverandøren! Søte små glassbeholder i super kvalitet, selvfølgelig kjemikaliefritt. Glasset deres er 5 ganger sterkere enn vanlig glass. Lokket som lett klikkes på plass er laget av kvalitets silikon som ikke lekker kjemikalier. Lokket er også lett for til og med små barn å åpne.

Dette er produkter som er laget for å vare! 

Sjekk denne lille videoen om Wean Green produktene.

Agent M tilbyr litt forskjellige størrelser i Wean Green produktene.

Wean Green betyr egentlig å avvenne grønt. Altså å gå fra brystmelk til fast føde på en grønn måte. Wean Green startet opp med bare veldig små beholdere ment for nedfrysing av babymat på en sikker og kjemikaliefri måte.

Heldigvis for oss har de utvidet siden de startet! 

Det er bittesmå Wean Bowls på 165ml. Der er det plass til porsjonsttørrelser av babymat som du kan oppbevare i kjøleskapet eller i fryseren. Du kan ta glasset rett fra kjøl/frys til mikroovn. Du kan også varme de i oven, men da må du temperere glasset først, la det stå fremme og få litt mer romtemperatur. Maks varme i ovnen må være 120 C.

Wean Bowls fåes også i 4 pack. 

Så kommer de ganske små Snack Cubes på 210ml. Her er det plass til kjeks, rosiner, litt youghurt (ja de er helt tette), eller andre herlige saker du har lyst å ha med deg til lunsj, eller på en tur i parken, eller til stranden. Oliven, fetaost. osv. mmmmmm

Også Snack Cubes kommer i 4 pack. Genialt! Vi bruker til å oppbevare valnøtter, rosiner, frø osv som vi bruker til frokostene våre.

De større Lunch Cubes på 490ml er perfekte til ett par brødskiver ++. De er firkantede og alle Wean Green sine produkter er stablebare. Cubene tar minst plass hvis man skal stable godt i ett kjøpeskap eller fryser. 

Lunch Bowl på 400ml er fine hvis du skal ha med deg middagsrester eller pasta eller salat på jobben. Eller til oppbevaring eller frysing av matrester.

Meal Bowl som er den størst på 720ml kan romme en hel middag for to personer. Den er vel mest en restemat-oppbevaring enn en boks å ta med seg rundt omkring. Ikke for det, den er nett og fin! 720ml er rett under en liter hvis det er noen som trenger litt størrelsesforhold. Ett melkeglass under en liter.

Hvis dere som meg, ikke kan bytte ut alt man har med lekkert glass og silikon i høy kvalitet så har jeg noen flere tips. Jeg har kjøpt noe Wean Green selv (ja, selv om man har egen nettbutikk, så må man faktisk kjøpe...) og supplerer med det jeg har begynt å bruke fra før av.

Søstrene Grene (ja der er det også mye unødige varer - plast), men de har en porselenskrukke (firkantet/lav) med bambuslokk som jeg har kjøpt for en rimelig penge. Der har jeg smør i. Kjøper smør i papirvariantene og legger over i denne krukken etter behov. Fin er den også. Lokket vasker jeg for hånd. Resten går i oppvaskemaskinen.

Også hos Søstrene Grene fant jeg glasskrukker med lokk, både lave og høye. Disse kan nok ikke fryses på noen som helst måte. Glasset er heller ikke helt klart. Jeg antar også at sylteringen er av plast. Den var forøvrig fargerik i rosa, blått og grønt. Disse glassene bruker jeg til tørrvarer. Solsikkefrø og andre frøtyper. 

IKEA har kommet med noen glassbeholdere som er både runde og firkantede. De ser ut til å ha klart fint glass, og tåler både oppvaskemaskin og micro. Men lokket deres er i plast. Jeg bruker de til ganske tørre varer som skal i kjøleskapet. Jeg prøver å unngå plaststoppen, og vasker også den for hånd. Lokkene klikkes ikke på like enkelt og smidigt som på Wean Green boksene, men så var det også forskjell i prisen.. 

Hos Europris (og ja også der, mye unødvendig plastikkskrammel), har jeg funnet gode gamldagse PYREX glassskåler. Samme type som mormor brukte og som fremdeles finnes i huset. De er runde, kommer med lokk, og de hadde vel ca tre størrelser. Jeg har kjøpt alle tre størrelsene og de fungere kjempefint til å både lage mat i og til å oppbevare mat i. Se etter PYREX merket som betyr at de tåler ovnvarme. 

Vi har også skaffet oss ett bakepapir av silikon som brukes i stedet for vanlig engangsbakepapir (som også kan være problematiske stoffer i). Det vaskes enkelt med litt lunkent vann etter bruk. Alternativt kan du legge vanlig bakepapir eller silikonbakepapir i bunnen av komfyren din og grise det du vil. Så vasker du bare risten når det trengs og bytter ut papiret i bunnen. Smart ikke sant? 

Helt unna plast kommer vi ikke. Nesten all mat er emballert i plast fra før av. Men det kommer til å skje endringer der også. Planteplast er en ting. Andre typer emballasje er en annen. Planteplast kan ta opp plassen til matvarer da man bruker dyrkbar jord. De forsker på plast laget av rekeskall... En fin ressurs kanskje, som ellers ikke blir brukt.

Noe skjer i allefall. Egentlig må det skje ganske fort, ref forrige blogginlegg. Kanskje man burde få snusbokser og bruksflasker over på rekeskall varianten fortere enn svint. 

I motsetning til mange av de overnevnte firmaene gir Wean Green selskapet tilbake fra sin omsetning. Hvis Agent M butikken gir overskudd vil jeg også gi deler av overskuddet til veldedig formål. Miljørettet forskning f.eks. 

 

 

Og det gjør Agent M også! 

Dropp plastikk - glass er fantastisk! 

Mange hilsener, og tusen takk for at du leser! :) 

PS! Snart kommer det enda flere og spennende leverandører til Agent M, som kan hjelpe oss på veien til en mer kjemikaliefri hverdag. Bare å glede seg. Følg med, følg med... 

 

 

Om å bry seg

Nå er jeg egentlig skikkelig forbanna og provosert. Noen av dere har fått med seg at Mini Agent og jeg har vært på reise. Vi har vært i Danmark og besøkt familie. Å reise fra Vestlandet til Danmark er en ganske lang reise hvis man ikke trives med 20 timers båtreise. Jeg er dessverre en kontroll-freak av rang, og liker ikke å sove på båt. 

Da blir det bil. Ja - ikke særlig miljøvennlig, men kanskje hakket bedre enn å fly. (Ja jeg flyr selv om jeg er kontroll-freak).

Dette blir en lengre kjøretur uansett. Ett godt stykke vei, i vakker Norsk Vestlandsnatur og forbi vakre marker på Østlandet. 

Du lurer kanskje på hva jeg hisser meg sånn opp over?

Jeg har skiftet yrke, og har gått fra å jobbe i markedsavdelingen hos en stor datadistributør i Norge, til å drive en egen nettbutikk. Ikke for å bli styrtrik (da måtte jeg ha valgt noe annet), men fordi jeg bekymrer meg for helseeffekten av å spise og drikke av plast. Dette er en helt reel bekymring, data fra forskning og seriøse kilder i USA roper varsku. Her i Norge er vi bare litt trege. Jeg skal nok purre på både Mattilsynet og andre for at dette skal bli bedre, og mer oversiktelig for forbrukere i Norge. 

I regi av min nye jobb har jeg jo blitt meget oppmerksom på det de kaller #plasticpollution, på FB, Twitter og Instragram. Plastikkforurensing. Dvs den plasten vi spiser og drikke av i dag, som stort sett er engangsplastikk, blir ofte værende i naturen eller i havet. I naturen brytes ikke plastikk ned. Det gjør den aldri.  Den blir bare til mindre stykker plastikk. Den gir også fra seg skadelige kjemikalier som natur, dyr, marine dyr og fisk ikke har noe godt av. Det jeg ikke hadde regnet med skulle skje, var at min oppmerksomhet på dette, skulle ta fra meg gleden over norsk natur...... Jeg kommer tilbake til dette.

Rolig båttur i vakker solnedgang på vei til Danmark i allefall... :)

Ohhhh Glede!

Vel fremme i Danmark fikk jeg med meg Facebook historien om purren. Purreløken som hadde for mye emballasje. Jeg jublet innvending da jeg leste om så mye engasjement for en purre, som var kappet og lagt på ett plastikkfat (meget likt den giftige styrofoamplasten, som er forbudt i flere stater i USA), med Glad pack rundt seg. Dette ville ikke forbrukerene ha. Det ble rett og slett ett #plastriot i Norge. ENDELIG tenkte jeg. Nordmenn åpner øynene og er med! :) Lykke!!

Lykken varte ikke så lenge. Mini agenten og jeg gikk på strender i Danmark. Ikke for å bade og sole, men for å plukke vakre stener og kanskje ett forstenet "søpinnsvin" (kråkebolle som har blitt til sten - utrolig vakre, og utrolig gamle). Siden vi alltid plukker søppel, måtte vi ta med oss noe fra de Danske strendene også. Det ser så vakkert ut på avstand. Men uff så mye plastikksøppel du finner når du kommer litt nærmere. 

Dette er på toppen av Danmark - Hirtshals. Nydelig vakkert! 

Vi rydder litt og kjører litt!

Men altå også der store og små biter med plastikksøppel. Sukk.

OK, så rydder vi litt på to strender i Danmark. Noen kikker litt rart på oss. Det bryr vi oss ikke med. Vi er ikke bare Agent M og Mini Agenten. Vi er også Miljøagenter må forstå! 

Vi starter på den lange reisen hjem igjen. Den går fra Mors i Danmark til Hirtshals, med ferge til Larvik, og fra Larvik til vakre Hatlestrand, og derfra til Bergen. En laaaang reise.

Denne gangen var vi til og med ustyrt med DVD spiller og 1 DVD film. Til stor glede for Mini Agenten. (jeg pleier å glemme enten det ene, eller det andre, av det tekniske utstyret).

Langs de behagelig motorveiene i Danmark ser vi litt søppel langs veikanten. Men enten rydder de ofte, eller så suser vi så fort forbi, at vi ikke registerer det (lovlig altså).

Derimot når vi kommer av båten i Larvik, så får vi god tid til å kikke oss rundt. Det er kø. Og det flyter av søppel. Jeg tenkte at Larvik er jo en storby... så det kan man jo forstå, kanskje noen kommer og plukker det opp før 17.mai?

Men det forstsetter og fortsetter og fortsetter. Langs motorveien ligger den ene brusflasken, etter den andre ølboksen..... 

Når vi kommer til landeveiene fortsetter det også. På strekninger uten hus og folk kan man ikke kjøre mange meterene uten å se noe som glimter eller glimrer, og det er altså ikke gull! Det er plast! Og aluminiumsbokser.

Dette er det vi ser mest av: Brusflasker - mest populær er vist Cola og Urge. Ølbokser - i alle varianter. Snusbokser, lett gjenkjennlige på puck fasongen. Sorte og hvite. Iskaffe - blinker godt i solen. Plastposer - med butikklogo på, eller bolleposer i plast. Is og sjokoladepapir. Pappkrus i alle varianter (nå kan du si at det jo papir - altså tre, men også pappkrusen er "linet" med ett tynt lag plast, for å holde på væsken). Dette er jo god Norsk "veimat" så det er gjerne ikke så rart? Mange må tro at noen løper bak dem og rydder opp!!! 

Så kommer de tingene som overrasker meg! 2 litere med appelsinjuice - ikke bare en eller to, men mange! 1 litere med melk. 1 litere med sjokomelk. Hvem drikker dette og bare kaster det ut av bilvinduet? 

Eller hvis man plutselig oppdager - oj - jeg er tom for spylerveske. Tar man da frem den fine 5 liters plastdunken med spylerveske og fyller opp.... og kaster den tomme dunken?.... Man hadde da plass før det ble tomt... Eller hvis man plutselig er tom for motorolje?.... det samme, fyll på og kast?.... (jeg hadde ikke hatt med meg noen av delene, hvis jeg skulle blitt tom, så sånn sett var jo de heldige).  Kanskje de bare glemte dem? 

Nå kan dere kanskje tro at dette er ting som har flydd ut av søppelspann i all vinden vi har hatt? Men nei, det er tett, i tett, i tett. Og langt fra folk og nærmeste søppelspann. 1 litere flyr ikke like godt som is og godtepapir, eller en bollepose i plast. Så hvem er det som kaster alt dette søppelet? De som bryr seg om purren på Facebook?

Plasten på purren kunne man i allefall gjenvinne hvis man var heldig og bor i en plastsorteringskommune...

Jeg vet vi har mange miljøutfordringer, og klimaproblemer vi skal ha kontroll på. Men når vi ikke klarer de små tingene..... hvordan fikser vi da de store?

Vi er jo den kjente bruk og kast generasjonen. Men, jeg trodde det mer betydde at vi var flinke til å skifte ut møbler og tøy. Litt flinkere enn godt er for oss. Og som de superflinke miljøgjennvinnerene vi er i Norge, så sendte vi det til Fretex eller gjenbrukstasjonen, for å bli brukt en gang til. I gjennvinningsånden som tilsynelatende finnes i Norge. 

Ikke at vi bruker og kaster rett ut av vinduet!!!! HALLO!!!!

Det stopper ikke...

Det som er så trist er at det ikke stopper her. Denne historien er lengre! Og jeg er forbannna og rett og slett ARG! 

Jeg har ikke på noen måte lyst å hisse på meg bøndene i Norge. De gjør en fantastisk og kanskje utakknemlig jobb. Men noen av de.. og ikke alle.... hadde jeg ikke turd å ta en kopp kaffe hos en gang. Maursyredunker alle veier. Lasete, fillete, tomme poser med høyballer. Kanskje den hvite plasten er biologisk nedbrytbar? (Tror ikke det, da hadde den ikke kunne klart å holde på høyet og maursyren). Jeg så mange vakre jordbruksområder langs veien. Kanskje veldig tett på veien. Jeg skønner at det er en umulig oppgave for bøndene langs veien å sjekke jordet sitt hver dag. Og folk må jo skjønne at de ikke skal kaste søppel i matefatet vårt? Noen av markene langs veien var nypløyde. For å si det slik, det stakk opp biter av glinsende sølvaktig plastikk flere plasser midt på jordene. Jeg går ut i fra at det var Cola flaskene og bolleposene som nå skulle ned i kornåkeren, eller potetåkeren. Symbiose, men ikke på sitt vakreste! 

Og hva med vedbonden, hvis det finnes ett slikt navn da. Du vet, de som gir oss god, tørr, varm ved om vinteren. I de orange, vevde, stormaskede, plastsekkene. Hvis sekken er tom, må den ligge og slenge, og vente på neste vindkast? Kanskje den kan skade ett dyr på sin ferd mot havet, der den kan gjøre enda mer skade?

Og vet du hva, det stopper ikke her heller... Vi må stoppe for en del vegarbeid. Og der ser vi det samme. Jord og stein med søppel inkludert blir bare snudd opp ned for å lage ny og bedre vei. Søppelet blir liggende nederst som vårt veifundament. Vi bygger landet vårt oppå søppel...

Uansett hvilken stoppeplasser vi kjører inn på, (små gutter må ha tissepauser) ligger der avfall og søppel. Hver eneste parkeringsplass for veikro, bensintasjon eller kjøpesenter har søppel og plastposer osv osv.

Noen av disse plassene ligger sikkert litt utenfor alfarvei for den store 17. mai oppryddingen.

Jeg sjekket nylig om noen hadde vært på denne plassen her i Bergen, nå når det nærmer seg. Men nei, ikke ennå.

Vi nærmer oss turistsesongen med stomskritt. Er det dette bilder og inntrykk vi vil gi til de som kommer reisende med bil, bobli eller hva det er de kommer med?

I Irland kaller de flygende plastposer for "Witches knickers" dvs. hekseunderbukser! Kanskje vi må endre den Norske kulturhistorene fra tusser og troll til hekser. For vi har mange hekseunderbukser på vift i det norske landskapet.

Vakker urørt natur?

Jeg vil avslutte med noen bilder fra min favoritt plass. Innerst i en Hardangerfjord. Det var her vår lange reise endte før vi kom helt til Bergen.

Vakker og trollsk natur ikke sant? Fjord og fjell i vakker symfoni....

 

 Når jeg snur meg ser jeg dette....

Det vakre, rene uberørte Norge!!!

Alt søppelet langs landeveien, i fjæra, på parkeringsplassen, over alt, har tatt fra meg gleden over Norsk, frodig og vakker natur. Jeg er forbanna!!!

Og ikke si at dette ikke er fra oss i Norge. Dette søppelet kom bare ikke videre.... Ja, alle havene i verden henger faktisk sammen. Den strømmen som fører meste parten av vårt avfall i sjøen ender opp i en virvel i havet, en av de 5 Gyres (virvlene), rett nedenfor England en plass. North Atlantic Gyres. Det er altså 5 av disse havvirvlene i verden. I de fem "gyres" har det samlet seg plastikksøppel som i areal strekker seg til 4 x USA. Alt plastikksøppelet i havet har vanskeligjort søket etter det forsvunne flyet fra Malaysia. Tragisk. Plast forsvinner som kjent aldri, det brytes bare ned i mindre plastbiter, mikroplastikk og nå også nanoplastikk. Det som allerede er nedbrutt til mikro- og nanoplastikk er det ingen som vet hva vi skal gjøre med. Det er like lite som plankton i størrelse. De sier også at 7% av sanden på Mallorca er nå microplastikk.....

Mesteparten av plastikkspøppelet kommer fra land. Dette kan unngås! 

Det vi fant på Strandryddedagen 10. mai vil jeg ikke snakke om en gang. Det var rett utenfor min stuedør. Endene våre svømmer i plastikksuppe. Vi fant mye plast.... mange snusbokser...Og det kommer nytt, hver dag. Lekkert ikke sant? Kan vi tillatte oss å førsøple hjemmene til dyrene og fuglene våre? De kan ikke akkurat rydde opp selv.. 

Så hvem er det som bryr seg? De som brydde seg om den overemballerte purren på Facebook? Nå har mye godt kommet ut av den purrehistoren, og det er jo veldig, veldig bra! Men er vi så rike og borskjemte av i tror noen løper bak oss med en søppelpose og pukker opp etter oss? Kanskje vi i Oljelandet Norge liker å strø om oss med små biter av vår rikdom. Olje = Plast!

Nei, vi må begynne å bry oss! NÅ! 

Det spiller ingen rolle om du kjører den dyreste elbilen for å være miljøbevisst, når det ikke lenger er noen plasser igjen å kjøre den. Vi kveler havet. Havet er som kjent opphavet til alt liv. 

Denne gangen, hilsen forbanna

Tips til miljøvennlig påske

 

Jeg vil gjerne gi dere noen gode tips for en litt mer miljøvennlig og kjemikaliefri påske.

 

1. Øverst på listen står selvfølgelig en glassdrikkeflaske! Du minsker risikoen for å få i deg helseskadelige kjemikalier. Lifefactory har en en hel rekke med forskjellige flasker å velge mellom. De allerfleste finner du i Agent M butikken. Prøv å unngå plast så langt det er mulig. (Jeg vet det er umulig med dagligvarer, men ikke spis og drikk av plastikk). Og vet du hva, glassflasker er ikke så mye tyngre enn en plastikkflaske. De fleste passer bra i tursekken, gjerne i ett rom på utsiden. Flaskene er perfekte til lange bilturer også. Har du ikke rukket å skaffe deg en glassdrikkeflaske, bruk en rengjort saft eller juice flaske i glass.

Så første tips: Dropp plastikk - glass er fantastisk! 

 

2. Ta med gjenbrukbare poser til påskeshoppingen. Det kan bli en utfordring hvis du skal handle for store familier og, eller, mange gjester. Men hvis dere som meg, har ett par av de gjenbrukbare posene fra før av..... Ta de med i butikken, ikke la de ligge hjemme, der gjør de ingen nytte. De fleste er faktisk mye bedre å bære på også. Mange av de går opp på skulderen, så du kan bære mer om gangen. (Bare det ikke blir for tungt)..

 

3. Denne er gjerne aller, aller viktigst!! Ikke forsøple naturen!!! Tar du noe med deg ut på tur, ta det med hjem igjen. Ut på tur - aldri sur! Det er bra det altså, men ikke la alt ligge igjen etter deg. Det gjelder både grillpølseposer i plast, plastposer generelt, brusflasker, og Kvikk-Lunjs papir (som også er plast..). Ikke la ditt fotspor i naturen være forsøpling. Det som ender opp på land, trenger ikke lang tid til å fly til nærmeste elv, sjø eller hav, og vi har den helseskadelige plasten i næringskjeden vår. Og hvor kult er det egentlig med rekesaltbegere på fjellet?

 

4. Fortsett å resirkulere og dropp noe av innpakkningen. Det er mange fancye og lekre varianter av innpakning av både påskeegg og påskepynt. Men se om du kan hoppe over noen av de med mest emballasje på. Hvis ikke det er mulig (mange er jo utrolig lekre...) resirkuler! Ikke dropp resirkuleringen selv om du er på fjellet. Er det plass til alt i bilen på vei til hytta, er det plass tlbake også! Dette gjelder både papp og papir og glass!!! Panten kan du alltid gi bort til Røde Kors på vei hjem fra hytta. Ikke kast den, la den gøre nytte for seg! 

 

5. Farg påskeggene dine med naturlige farger!  Her var det mange gode tips! Dette skal jeg og Mini-Agenten gøre i påsken! Gleder meg, og legger ut resultatet. Så ikke dette lekkert ut da?

Det er jo nesten Lifefactory farger jo....!

 

6. Ikke kjøp Påskecrap! Ikke kjøp all den påskepynten som kun duger i år. Skal du ha noe mer pynt, gå for noe varig. Eller en blomst du kan plante når du er ferdig med den. Det er mye skrammel der ute.... Påskekyllinger som mister fjærene eller bena før du kommer frem......

 

7. Hjelp miljøet der du er! Team Agent M (Monica -meg, og Jacob, Mini-Agenten) tar strandryddedagen på forskudd. Den offisielle strandryddedagen er 10. Mai. Det er ikke for sent å melde seg på. Vi er påmeldt som Team Agent M og skal rydde en strand i Hardanger denne påsken. Det ser så vakkert ut på lang avstand, når man kommer nærmere, ser man plastikkavfallet som ligger i fjæren.

Dette bilder er fra forrige helgs rydding.

IKKE Pent!! 

Jeg følger den Australske organisasjon "Take 3". De mener alle kan plukke opp tre søppelbiter og kaste det i nærmeste avfallspann. Mini Agenten og jeg gjør alltid det. Dessverre er det mye mer der ute enn vi noensinne klarer å plukke opp alene.. Take 3 for the sea!!

Derfor, meld dere på strandryddedagen. Bare klikk på bildet, lag dere ett team og bli med! 

 

 

7. Solkrem!! Vi vil jo ha sol, men vi vil ikke ha solbeskyttelse med nanopartikler som trenger gjennom huden, eller skader vår reproduksjonsevne. Pass på at solkremen du bruker ikke er hormonforstyrrende, miljøbelastende eller allergifremmkallende. Grønn Hverdag har tester av solkrem til baby og barn fra 2013. Det er mange på den røde listen. Finner du din solkrem fra i fjor der - Kast den!! Du finner solbeskyttelse uten nanopartikler i Agent M nettbutikken, fra kortreiste og økologiske Maria Åkerberg. Det skader jo ikke at solkremen i tillegg dufter deilig. Maria Åkeberg har heller ingen unødvendig emballasje. Pluss i miljøboken for det!! 

 

8. Skismurningen. Har du sjekket om din skismurning skader miljøet? Det kan du også sjekke hos Grønn Hverdag!

 

9. En god gjenbrukbar kaffe eller te-kopp. Skal du ut å reise langt er det godt å få påfyll av kaffe av og til. Selve pausen i seg selv er jo også god! Ta med din egen kaffekopp og fyll på kaffe fra bensinstasjoner, kaffebarer osv. De fleste pappkopper har en plastikk "liner" inni koppen for å holde den tett. Det vil vi ikke ha. Og heller ikke det fæle, flate plastikklokket som er umulig å drikke av.... Det er ikke kjemikaliefritt. Og smak kaffen din og ikke koppen din!

 

Ha en god, solrik, kjemikaliefri og miljøvennlig påske alle sammen, hilsen fra Agent M og mini Agenten!  

Må snike inn nummer ti også!

10. Beskytt miljøet ditt, der du er!!! 

 

 

 

 

Noe for Norge?

Det finnes håp! 

For alle oss som ikke er så glad i plastikk og bekymrer oss for helseeffektene plastikk kan ha, så finnes det håp. 

San Fransisco har ikke bare nedlagt forbud mot plastikkposer 1. oktober 2012. (Forbudet gjelder matbutikker og retailbutikker. Resturanter skal være plastposefrie siden oktober 2013). San Fransisco har også forbudt vann på plastflasker mindre enn 0,5 liter!!! Det trer i kraft i oktober 2014!

I stedet for å bare fjerne noe og lage forbud har de også klart å lage noe veldig bra. De har satt opp vann fontener rundt om i byen, i parkene sine og på flyplasser. De kalles Global Tap og du kan drikke direkte fra vannfontene eller fylle opp din gjenbrukbare drikkeflaske. Bare pass på at din gjenbrukbare drikkeflaske er av glass eller stål. 

Det høres ut som en drøm, og burde være noe Norge helt fint kunne overta som en genial idee! Vi har god kvalitetet på drikkevannet nesten over alt i Norge. Tenk å kunne gå rundt i Oslo, Bergen og Trondheim og bare kunne fylle opp flasken sin hvor som helst. En Agent M drøm!!  

Glass eller stål er en smakssak. Stål er også kjemikaliefritt, jeg personlig liker ikke metallsmaken, men den skal være helt ufarlig. Gjenbrukbare aluminiumsflasker bør du derimot være litt mer på vakt mot. 

Til og med "kvalitets" leverandører av aluminiumsflasker bommer i jakten på erstattning til lakk med BPA i. Her er det en av kundene deres som opplever å spise biter av det aluminiumsflasken er belagt med på innsiden. EcoCare Liner. Så ta en titt inn i aluminiumsflasken før du kjøper. Er det ett gult belegg på innsiden, styr unna... 

Så Dropp plastikk - glass er fantastisk!! 

Dette er fra åpningen av Global Tap på Golden Gate Bridge. Helt i Agent M ånd hvis du spør meg. 

 

 

Inntil vi får sånne lekre drikkestasjoner med deilig norsk drikkevann, får du fylle opp din Lifefactory glassdrikkeflasker med drikkevann hjemmefra, før du går ut. Og ta med din egen tøypose til varer... :)

 

Hvordan bruke minst mulig plast

Agent M har hatt ett lignende innlegg tidligere. Hvordan bruke minst mulig plastikk i hverdagen, men mange har spurt om tips til matoppbevaring og lignende, og det har kommet ny informasjon og forskning siden jeg begynte å skrive om dette. For de som er ny til problematikken rundt plast og ikke plast vil jeg anbefale den tidligere bloggartikkelen Kjenn din plastikk! 

Noen av tipsene kan jo bli litt gjentagelse, men en god ting kan ikke sies fort ofte sier de... 

I denne fantastiske jobben som jeg har, snakker jeg med mange utrolig hyggelige kunder, og de har også veldig gode tips å komme med! Da har jeg rett og slett samlet litt av det sammen, og har lyst å gi dere noen tips og triks.

Vi må jo dele på kunnskapen vår - det er da vi kommer videre... 

Jeg var opptatt av problematikken rundt plastikk før jeg startet med glassdrikkeflasker og og gjenbrukbare kaffekopper, giftfrie og etisk tøy og kjemikaliefri pleie til baby og barn, men gjett om jeg har lært mye underveis. I skrivende stund tror jeg at plast er mye farligere for oss enn det jeg trodde når jeg startet. Nesten all plast, når den brukt slik vi bruker den i dag, inn i micro, inn i oppvaskemaskinen, oppbevaring av syrlige substanser eller fete matvarer, så slipper plasten ut hormonforstyrrende stoffer. I utenlandske artikler bruker de betegnelsen "endocrine disruptor" for hormonforstyrrende, hvis du ønsker å lese litt selv. Det er enorme mengder med artikler og synspunkter der ute. At plasten slipper hormonforstyrrende stoffer betyr ikke bare at de stoffet BPA kommer ut i ditt drikkevann eller til dine matvarer. BPA er ofte erstattet med andre kjemikalier for å enten mykgjøre plasten eller for å gjøre plasten klar som glass. Farget og ufarget glass-etterligning. Jeg er ikke forsker og ikke lege, men ut i fra de artiklene jeg har lest erstattes BPA ofte med BPS eller BPB. Bisphenol - S eller Bisphenol B. Hvis du Googler disse stoffene og finner bildene på wikipedia kan du se at de kjemisk sett er ganske like... 

Mattilsynet sier med helt ferske artikler at de mener at BPA er trygt i den mengden vi får i oss i dag. Jeg har litt problemer med å forstå hvordan de kommer frem til hvor mye BPA vi får i oss. Dersom du bruker mye gammel plast, (alle har jo det i skuffer og skap) spiser mye hermetikk, drikker mye vann eller veske fra plastflasker, varmer opp middagen din i microen i f.eks plast emballasje, hvor mye BPA får vi i oss da. 

Jeg spurte Mattilsynet om det samme da de la ut en artikkel om matoppbevaring på FB. Svaret er jo litt interessant.. 

Det Mattilsynet sier om at BPA i den mengden vi får i oss pr. i dag ikke utgjør noen fare for oss uansett alder, er midlertidig... Det skal komme mer informasjon til sommeren.

Frankrike kommer til å lage advarsler på produkter som inneholder BPA med at de er uegnet for bruk av gravide, ammende og barn. Dette skal de gjøre fra 2015 helt uavhengig av hva EFSA har kommet frem til. (EFSA er det Mattilsynet støtter seg til når det gjelder mattrygghet i EU).

Nå er det ikke bare BPA jeg bekymrer meg om, men også de andre kjemikaliene som brukes i plasten. (skal prøve å høre om FBI (NRK sin FBI) vil teste en del plastprodukter som jeg har spart opp og samlet inn...det hadde vært spennende.

Tilbake til saken, vi vil jo unngå plast. I allefall til mat og drikke. Hvordan? 

Jeg har noen tips som jeg har hentet fra blogger rundt omkring i verden, fra de fantastiske kundene mine, og noen har jeg fra meg selv.

For meg startet det med at jeg ikke ønsket at min sønn skulle drikke av plast og jeg likte ikke lukten eller smaken av de flaskene han hadde. BPA-free plast og stålflasker.

Vi kjøpte glassdrikkeflasker til hele familien på en reise. Jeg var så fornøyd at resultatet ser dere jo her noen år etterpå. Endelig kan man kjøpe glassdrikkeflasker i Norge også! :)

Første bud er altså å skaffe seg en glassdrikkeflaske. Jeg oppforder til at hvis du synes flaskene fra Lifefactory er dyre - bruk en glassflaske du har fått saft eller juice i som din drikkeflaske. Bare rengjør den og pass på slag og støt. Jeg synes Lifefactory flaskene sparer seg inn av seg selv på kort tid. Nå drikker vi ikke brus eller saft av noe slag. Tidliger har det vært vannflasker vi har kjøpt hvis vi manglet noe å drikke. Nå blir jeg bare sur om jeg har glemt glassdrikkeflasken min - det skjer nesten aldri!!

Så var det matpakken da.. Der var det mange plastbokser i skapet vår fra før av. Jeg syntes alltid de luktet ekkelt og var våte og kipe når de kom fra oppvaskemaskinen. Nå er søte plastbokser degradert til LEGO beholdere og oppbevaring av andre duppe dingser. Vi brukte en del lekre aluminiumsbokser med søte motiver på, men de tåler dårlig oppvaskemaskin og ble fort rustne og bulkete. Vi har beholdt de søte boksene, men mest fordi de er det - søte, og ikke så praktiske.

Vi gikk videre til andre ting vi hadde i skapet... Melamin kopper og krus i mange herlige farger fikk lov å bli lekekopper og krus til lekebutikken. Melamin er stabilt men ikke til syrlige mat eller syrlig drikke, og heller ikke til varm mat eller drikke over 70 grader. Så alle de søte Rice koppene og skålene er nå altså leker, sammen med melamin/plastskjeer og gafler. 

Alle kjøkkenredskaper i plast ble byttet ut med redskaper i tre og stål. Og det gjør jo ingenting, det føles mye mer ekte, og ser jo så utrolig mye bedre ut! du ha noe som ikke skraper pannen din så finnes det kjøkkenredskaper i silikon som tåler ganske høye temperaturer. Silikon tåler mye bedre varme enn plast. 

Alle plastbokser til matoppbevaring er kastet. Alle matrester osv blir oppbevart i egnet glassboks, jeg har ikke klart å få hele kjøkkenet fult av lekre glassbeholdere i stablebare varianter, men en dag en dag.. Nå blir rester oppbevart i f.eks en matskål med ett tefat eller en asjett over, alt etter hvor stort fatet eller skålen er. Det fungerer veldig fint.

Jeg er ikke så flink at alle matvarer som mel og frø osv blir helt over i egnede glasskrukker og glasskåler, de blir helst stående i posen de kom i, men en dag en dag...

Målebegre i plast er byttet ut med målebegre i glass, det finnes også i stål. Nye dørslag og siler i stål og metall er kjøpt på IKEA.  

Vi tar med tøyhandleposer når vi er ute og handler matvarer.

Jeg kjøper ikke pappvin, det er jo i grunnen plastvin..  

Og som en av de hyggelige kundene mine sa for ikke så lenge siden; jeg liker ikke engang smaken av tyggeummi. Det smaker bare syntestisk og ekkelt.. Når jeg i tillegg vet at ingrediensen GUM BASE i tyggummi egentlig er bare en masse plastikk så blir det også lite tyggegummi.  

Så var det de gode gamle brødposene da.. der hadde jeg ikke kommet så langt. Brukte stort sett en brødpose i plast over den i papir.. helt til en kunde tipset om brødposer i vakker og naturlig lin og brødboks. Lag de linposene selv eller finn noen som selger de på Epla eller lignende. Kanskje Agent M plutselig har vakre brød- og rundstykkeposer i lin. Da skal jeg gi beskjed! Jeg er på jakt etter den ultimate brødposen.

Det siste som har skjedd her i avviklingen av plast, jeg tenker vi må ha minst mulig, er at jeg har erstattet kaffemaskinen min med en nydelig glasskolbe, med glassfilterholder fra Chemex. Er den ikke nydelig? Gleder meg til å unngå masse unødvendig plast og papp fra kaffemaskinbruken. Her er det kun ett filter og kaffegrut som blir avfallet.

Der vi finner mest plast hos oss nå, er varene vi tar med hjem fra superen. Der er alt pakket inn i plast. i USA har de fått butikker, ja hele supermarkeder der de prøver å unngå plast og pappembalasje. Det høres ut som en drøm. Folk har med egne nett og poser til grønnsaker og ris og hva de ellers har. Jeg tror det blir en stund til vi ser den type supermarkeder her i Norge.  

Vi har fremdeles noen plastdingser i huset, tannkost, leker i store mengder, og badeleker. Det jeg personlig bekymrer meg mest for er badelekene. De er jo i godt og varmt vann. Tar gjerne i mot tips om miljøvennelige og plastfrie badeleker! 

Mikroplasten gått i næringskjeden vår og kommer tilbake til oss via fisk og sjømat som vi spiser! 

Se plankton spise mikroplast her........På tide å våkne og komme seg ut av plastikkalderen!

For de av dere som er litt mer interessert i hvilke konsekvenser plast kan ha for oss og spesielt barna våre vil jeg anbefale Vimeo videoen "The Dissapearing Male" det er en 45 minutter lang dokumentar.  

Dropp plast!

 

 

 

Kjenn din plastikk

Finnes det trygg plastikk?

Dette er det nærmeste jeg kan komme til en forklaring på 7 av de meste brukte, av de mange plastypene som finnes. Denne oversikten kan gi en indikasjon på hva som er trygt og hva man bør holde seg unna. Kunnskap gir som kjent makt, så lær deg symbolene på plastdingsene i huset og kvitt deg med det som er rødt eller orange, og styr unna på butikken.

(symboler og innholdet i artikkelen er lånt av http://www.babygreenthumb.com, og oversatt av Agent M, for din og min skyld - det er ikke alt som er like lett å oversette. Jeg er heller ikke kjemiker få dere får tilgi meg om det er noen små tekniske feil her..Hovedpoenget er nok riktig uansett).

 

  Polyethylene Terephthalate

Plastikk type #1, PET eller PETE står for Polyethylene Terephthalate og er en type plastikk polyester.

Hvor er plastikk type PET/PETE mest brukt:

* Kosmetikkbeholder

* Rengjøringsbeholder

* Vannflasker

* Juiceflasker

* Brusflasker

* Dressingflasker

* Oljeflasker

Helsebekymringer

Det har vært påvist lekkasje av stoffet Antimony fra vannflasker, juiceflasker og brusflasker dersom flaskene har blitt stående i solvarme eller på annen måte blitt varmet opp. Les også tidligere publisert artikkel hos Agent M om akkurat dette. Selv om PET eller PETE ikke inneholder BPA eller Phthalates bør du alltid passe på at vannflasken (eller juice/brusflasken) din har korrekt temperatur, at den ikke har blitt for varm. PET og PETE flasker er ment for engangsbruk. Rengjøringsmidler og varme vil gjøre at plasten slipper kjemikalier fra seg. 

 High-Density Polyethylene

Plastikk type #2 HDPE High-density Polyethylene er en polyethylene plastikk som er laget av olje. HDPE er hard, ugjennomsiktig og kan tåle ganske høye temperarturer.

Hvor er plastikk type HDPE mest brukt:

* Leketøy - mye brukt til produksjon av leketøy

* Beholdere for flytende vaskemidler

* Plastikkmøbler

Helsebekymringer

Ingen kjente..

 Polyvinyl Chloride

Plastikk type #3 PVC Polyvinyl Chloride er betegnelsen på thermoplastic polymer, som gjennom bruk av Phthalates, en "plastikkmykgjører" kan gjøre plastikken mykere og mer fleksibel. Les mer om skadene av Phthalates her.

Hvor er plastikk type PVC mest brukt: 

* Dusjforheng

* Glad Pack matfilm (!! brukes i alle hjem hver dag.. )

* Vannsenger

* Badeleker

* Oppblåsbare leker

* Medisinsk utstyr som blodposer og IV poser

* Bilinteriør

* Vinylgulv 

Helsebekymringer

PVC er definitivt en av de giftige plasttypene og bør unngås. Hva kan du gjøre for å unngå PVC...

* Skift ut dusjforhenget med ett forheng av naturmateriale

* Ikke bruk matfilm med PVC

* Luft ut bilen din når den er ny

* Sjekk at badelekene, den oppblåsbare madrassen og lekene er fri for PVC. Alle baby og barneleker burde være fri for PVC, BPA og Phthalates

STYR UNNA!!

  Low-density Polyethylene 

Plastikktype #4 LDP Low-density Polyethylene er en thermoplastic lagd av olje. Den kan være gjennomsiktig og den kan også være ugjennomsiktig. Den er fleksibel og tåler ganske mye, men den er knusbar. 

Hvor er plastikk type LDP mest brukt: 

* Juice og melkekartonger. (Både innside og utside er linet med denne plasten) 

* De fleste plastposer

* Pakkefyll (du vet alt det du får i kartongen når du handler på nettet, Agent M pakker kun med papp og papir som beskytter, og kun med papir som fyllmasse..) PS! Husk å resirkulere papp og papir!!

Helsebekymringer

Ingen kjente...

 Polypropylene

Plastikktype #5 PP Polypropylene er en thermoplastic polymer. Den er sterk og motstandsdyktig. Den tåler varme og holder godt på veske. (flytende).

Hvor er plastikk type PP mest brukt: 

* Smørpakker

* Youghurtbegere

* Kjøkkenutstyr, bakeboller osv, mikrobølgeovn ustyr 

NOTE! At ett produkt tåler mikrobølge og oppvaskemaskin betyr bare det, den tåler det.  

Helsebekymringer

Ingen kjente..., men obs obs for plast og mikro, oppvaskemaskin.. 

  Polystyrene

Plastikktype #6 PS Polystyrene er en plastikk lagd av olje. Den er enten hard eller i form av Styrofoam

Hvor er plastikk type PS mest brukt:

* Engangsbestikk (!! OBS!!OBS!!)

* Kaffekopper.. du vet de litt rare, hvite, bulkete 

* Det burgeren kommer i fra ett gatekjøkken, ligner litt på materialet i kaffekoppen prøvd beskrevet over..

* Det fiskekakene dine ligger på når de ligger på ett brett med plastpakking utenpå

* Pakke og isoleringsmaterialer

Helsebekymringer

I følge Foundation for Achievements in Science and Education fact sheet er lang tids påvirkning av til og med bare små mengder Polystyrene gi deg nevrologiske problemer (utmattelse, nervøsitet, sovevansker), hematologiske problemer (lav hemoglobin verdier), cytogenetiske problemer (kromosom og lymfeabnormaliteteter) og kreftfemkallende Styrene er klassifisert som mulig menneskelig kreftfremkallende av EPA og International Agency for Research on Cancer IARC.

STYR UNNA!!! 

 Andre (Stort utvalg)

Plastikktype #7 er litt vanskelig, den kan være så mye. Den kan inneholder BPA, eller den kan være uten BPA, om den er fri for Bisphenol stoffer vet ingen. Den mest vanlige plasttype 7 er Polycarbonate PC. Hvis bokstavene PC er fulgt av ett resirkuleringssymbol er det mest sannsynlig Polycarbonate. 

 Hvor er plastikk type PC mest brukt:

* Babyflasker, tåteflasker

* Sutteflasker

* Drikkeflasker av forskjellige typer, med og uten BPA

* Elektriske ledninger 

Helsebekymringer

BPA og BPS, Bisphenol er mye brukt i Polycarbonate er en helserisiko for oss.

BPA er kjent for å være en hormonhermer som kan gi ufruktbarhet, er mistenkt for økt omfang av brystkreft, er mistenkt for å gi økt overvekt hos barn og unge.

STYR UNNA!! 

Så kan vi avslutte med en liten video så lærer du nummerene en gang for alle :):)

Håper ikke sangen setter seg fast hos dere, som den har gjort hos meg!!!

 

 

Dropp plastikk - Glass er fantastisk!! 


Høst og vinter er lik tørre lepper og kinn

 

Høst og vinter er lik tørre lepper og kinn.

Min sønn går i barnehage hver dag. Som de fleste andre barn i Norge.

Noen dager kommer han hjem og er helt rød rundt munnen. En fin rød sirkel fra under nesen til et godt stykke ned på haken. Noen ganger er det fordi han har gått med en våt genser i en halv dag (mmm veldig glad i å tygge på klærene - det går vel over?), eller fordi han har følt seg tørr og dermed slikket seg rundt munnen og under nesen hele tiden, eller at han rett og slett har vært litt snørrete og ordner seg selv (?) på travle barnehagedager.

Når han kommer hjem på denne måten tar jeg aller først å setter han i ett deilig bad med både Maria Åkerberg baby oil (for å fukte og mykgjøre huden) og med en liten dash Maria Åkerberg baby wash (fordi den dufter nydelig, nydelig, nydelig). Baby Wash bruker jeg til å vaske håret hans med også.

Min sønn pleier å ha rockebad. Vi demper lyset litt og setter på litt musikk så styrer han på ganske leeeenge.. synger og koser seg. Barne SPA...

Hvis han har noen tørre eller nuppete partier på kroppen så tar jeg en varm våt klut, fukter godt med olje og stryker over partiene. 

Når han er ferdig i badet, får han en runde med Maria Åkerberg babylotion (ofte bruker jeg den selv også..) Han står faktisk i ro, eller danser inn kremen. Han finner seg i å bli smurt inn. Jeg tror han nyter det. Fantastisk mot nuppete tørr hud. Baby Lotion trekker fort inn i huden. Jeg har brukt Maria Åkerberg produkter på min sønn siden han var nyfødt. Han har ingen allergier og er heller ikke nevneverdig plaget med tørr hud. (Borsett fra denne røde ringen rundt munnen, den har han ofte om høsten/vinteren).

De med barn som er allergiske sverger også til Maria Åkerberg sine fantastiske produkter. Ingen problematiske stoffer som hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende stoffer, eller miljøbelastende stoffer. Kun økologiske ingredienser, ingen tilsettningstoffer, ingen parabener. 

Min sønn får en omgang med Maria Åkerberg Baby Care rund munnen og på leppene før han legger seg (ja gjerne en runde før også), og om morgenen dagen etterpå er alle spor etter rød hud borte. Det høres ut som om at det er for godt til å være sant. Men det er sant!! 

Baby Care kan brukes til tørre lepper, tørre kinn, rød og nuppete hud, og såre røde stumper.

Salven er ganske rik så den kan ikke brukes som en bodylotion.

Det står på salven: "Om Baby Care brukes flere ganger per dag, skal den bare brukes 2-3 uker i strekk. Dette kommer av at Baby Care inneholder så mye bivoks at huden stenges inne og beskyttes maximalt. Under lengre tids bruk kan effekten bli at huden skjemmes bort, liknende den effekt man får av mineralolje".

Vi bruker den når det trengs så tar vi pause. Fungerer helt perfekt for oss.

 

Dersom barnet ditt har meget tørr hud vil jeg anbefale deg Maria Åkerberg Shea Balm. Den kan brukes som en rik bodylotion. Denne kremen er mye brukt til å smøre gravidemager med. Jeg gjorde det selv da jeg var gravid, og fikk ikke ett eneste strekkmerke. Jeg vet at det med strekkmerke har med hudtype å gjøre også, men velger å tro at Shea Balmen hjalp til! Jeg har brukt Shea Balm i ansiktet på min sønn som en kuldekrem om vinteren. Den inneholder ikke noe vann. OG den er så mye bedre enn den mest solgte barnekremen fra apoteket.

Uten å nevne navn på kremen som selges på Apoteket... produsenten saksøkte Forbrukerrådet etter at de lanserte en kosmetikk App som kan avsløre hormonforstyrrende stoffer i pleieprodukter. De var vel redde for å miste kundene sine, når de fant ut at barnekremen inneholdt Paraben. Men det blir heller ikke så mange kunder tilbake hvis vi ikke lenger kan reprodusere....

Lykke til med baby-barne SPA. Gjør badetid til en hyggetid for både deg og barnet ditt. Med Maria Åkerberg produkter kan du være helt trygg på at barnet ditt ikke får i seg noen ulumske stoffer!!

 

 

Finnes det trygg plast?

Slik ser BPA ut..

Slik ser BPS ut..

 

Agent M - sjekker alt for deg!!

Det øverste bildet er den kjemiske forbindelsen BPA og den under BPS. (Bildene sier ikke meg så mye....)men jeg har lest meg litt opp på plastikk..))

Plast til å drikke av, plast til å ha mat i, plast til å oppbevare mat i. Det er ikke hyggelig det jeg finner.

Jeg gjør mitt beste for å sjekke kildene på det jeg leser. Det skal ikke bare være noe en privatperson mener eller tror.

For en stund tilbake så kom jeg over en test hos Forbrugerkemi.dk Forbrugerkemi er en frittstående organisasjon i Danmark, men mottar statlig søtte for å informere forbrukere om vår kjemiske hverdag. Jeg anser Forbrugerkemi som en seriøs aktør. Testen var om "trygge" drikkeflasker og matbokser.

Forbrugerkemi.dk er dessverre nedlagt, men erstattet av Forbrugerrådet Tænk Kemi

Testen var en av de mest omfattende jeg har sett, derfor bestemte jeg meg for å spørre de som har sammenfattet undersøkelsen om de også hadde sjekket om drikkeflaskene og matboksene var fri for BPS. (Bisphenol S).

Jeg har tidligere nevnt at BPS har økt i bruk i Europa etter at BPA ble forbudt i tåteflasker til baby/barn. De som lager rapporten, teller kun det som blir brukt i produksjon i Europa og ikke det som blir importert av ferdige varer..

Jeg sendte en mail til Forbrugerkemi for å spørre dem. Dette var ganske tidlig i August.

Dette er det jeg spurte om:

Dit spørgsmål

Hei, jeg ser deres undersøkelse : 

http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-i-din-hverdag/born-og-babyer/skolestart/Skolestart-uden-visse-problematiske-stoffer/drikkedunke-uden-visse-problematiske-stoffer-liste-over-gode-valg-2013/drikkedunke-uden-visse-problematiske-stoffer-liste-over-gode-valg-2013/ 

PS! Lenken over virker ikke lenger - da forbrugerkemi.dk er lagt ned.

men er disse drikkedunke også uten BPS (Biphenol S)? BPS har overtatt mye av bruken av BPA og er minst like farlig. 

Er drikkedunkene i plastic uten problemtatiske stoffer totalt, eller er det kun sjekket for BPA, PVC og Phthalates ? 

Vennlig hilsen Monica

Jeg fikk aldri svar så jeg tenkte ja ja..får bare fortsette å grave da.. Så fikk jeg svar! 

 

Dette svaret sier jo alt. Det er godt mulig at det er problematiske stoffer i de fleste plastdrikkeflasker, og de færreste vet om det... Jeg eller mitt barn skal ikke drikke av plastflasker som er hormonforstyrrende, kan gi bystkreft, kan skade fertiliteten, eller gi barn økt risiko for overvekt..

Jeg vil gi dere ett nytt blogginnlegg senere i denne uken om hvordan du kan leve med minst mulig plast. Det er nemlig ikke helt enkelt.. plast er over alt. Og om å kjenne din plastikk. Så følg med...

Inn til da..

Dropp plast - Glass og stål, er så mye bedre!
Noe er på gang...

Det er noe som holder på å skje nå. En større bevisthet rundt alle kjemikaliene vi bruker til daglig, eller kommer i kontakt med er i ferd med å bre seg.

Jo mer jeg leser og finner på offisielle og respekterte side jo mer skremt blir jeg. Dette angår oss alle, og i høyeste grad de små.

I USA - (de er litt flere enn oss og dermed blir alt så mye mer synlig hos dem enn hos oss), har store deler av befolkningen og legene begynt å våkne. Mange av våre "livstilssykdommer" blir satt i sammenheng med kjemikalier vi omgir oss med, med tilsetningstoffer i maten, eller forurensing. Og selvfølgelig også den livstilen man har valgt når det gjelder kosthold og trening.

Sean Penn - husker dere han? Skuespiller, gift med Madonna en gang.. han er nå regissør. Han holder på med en film som heter The Human Experiment. Finn og se traileren her.

Filmen har premiere i Oktober 2013.

 

Jeg tror denne filmen er veldig viktig og veldig riktig. I filmen retter de fingeren om myndighetene i USA for å unnlate å beskytte innbyggerene mot en i økende grad kjemisk hverdag.

Jeg tror dette gjelder i de fleste land. Jeg tråler nettet for gode og dokumenterbare artikler om vår kjemiske hverdag.

Ta historien om BPA - Bisphenol A - en herder i klar plast. Den er mye brukt i drikkeflasker og matbokser. I Norge finnes det noen få artikler fra myndighetene om BPA.