Som dere sikkert ikke har ungått å legge merke til. Det er rosa måned. Brysktreftmåned. Jeg har i tidligere blogginnlegg skrevet at dere som forbrukere må være bevisste, og unngå den værste "pinkwashingen".

Ikke kjøp produkter som bare blir veske- eller skuffefyll. Eller går i søpla når oktober er over.

Og i allefall ikke produkter som inneholder kreftfremkallende kjemikalier! Med ROSA innpakning! De er verste sort!

Jeg vil gi dere ti tips for å redusere brystkreftfaren. Alle tipsene er hentet direkte fra Brystkreftforeningen i USA.

I Norge bruker vi bare noen av rådene. I USA får nå 2 av 8 kvinner brystkreft. I Norge er tallet 1 av 12. Brystkreft er dessverre en av kreftformene som er øker.

OBS! Jeg er ikke lege og ikke forsker!! All informasjon er hentet fra kilder jeg stoler på nettet.

1. Reduser medisinsk stråling.

Med det så mener de faktisk røntgen, og CT scanning. Stråling er jo nettopp det, stråling. Og kan du unngå det er det best for helsen din. Noen ganger kan det jo dessverre ikke unngåes. Selv blir jeg strålt og røntget flere ganger i året, p.g.a struma. MRI og ultralyd er sikrerere alternativer.

2. Spiser du kjøtt - velg hormonfritt kjøtt.

Vi bruker ikke hormoner i vår kjøttproduksjon i Norge, og det skal være forbudt å innføre det også. Jeg finner bare en gammel sak fra Stortinget om dette. Dog skriver de at de antar at vekstrfremmende hormoner er trygge i seg selv, men at det vanskelig å kontrollere bruken av det, og derfor er det forbudt i Norge.

Kanskje vi også burde velge antibiotikafritt kjøtt???

3. Velg økologiske frukt og grønnsaker.

Unngå sprøytemiddelrester.

Vi vet at Norske frukter og grønnsaker også har rester av sprøytemidler. På frukt og grønt som sprøytes i dag, stopper de sprøytingen en stund før plukking for å redusere sprøytemiddelrester, men er det nok?

4. Sjekk rengjøringsmidlene dine.

Sprayrengjøring er ofte den værste. De slipper ut nanopartiker som lett finner veien gjennom luftrøret og til lungene. Velg svanemerkede og miljømerkede rengjøringsprodukter uten mye tilsatt parfyme. (Kjemikaliebombe).

5. På tide å kvitte seg med teflongryter og stekepanner?

Teflon inneholder perflourinated kjemikalier og er ikke bra for oss. Det skal i følge NRK komme ett forbrud mot stoffet PFOA i løpet av 2014. Har du en gammel Teflongryte eller stekepanne. Kast den og bytt til en ny uten PFOA. Eller bruk en jerngryte/jernpanne.

6. Er det mange kjemikalier i pyjamasen eller tøyet ditt? Vask alltid tøy som er nytt. Hold deg unna klær som lover at de er flammehemmende. Tettsittende pyjamaser er tryggere enn pyjamaser insatt med flammehemmer. Brom finnes i 75 forskjellige kjemikalier, og for å si det slik.. det står ikke BROM på etikketten til plagget..

Les mer om flammehemmere hos Mijøstatsus Norge. Skremmende lesing. Det er ikke lite som blir brukt i Norge. Heldigvis er det synkende, men 300 tonn i 2010 er ikke en liten sum!

7. Hva er naturlig kosmetikk?

Ikke la deg lure!! Det er mange store produsenter som har kastet seg på den "naturlige" og økologiske bølgen. Det betyr ikke at sluttproduktet du får, er hverken naturlig eller økologisk. Jeg har selv kjøpt "barnehåndsåpe" i supermarked, der forsiden tilsa at produktet var grønt og økologisk. Produktet hadde noen %-deler økologiske ingredienser, men sluttproduktet var IKKE økologisk. Hvis din kosmetikkleverandør sier at produktet er naturlig og det har f.eks parabener i seg. Da er det IKKE naturlig og du blir lurt!

Sjekk ingredienslisten. Ser det ut som rakettforskning = styr unna!! Klarer du å memorisere denne listen over kjemikalier ofte tilsatt i kosmetikk, men som er bekymringsverdige... da skal du få en premie av meg!

Det er er fin liste å sjekke opp mot! Noen av de kommer du til å huske..

OBS! Det er funnet parabener i brystkjertler!

8. Tricoslan!!!! Dette stoffet står på listen nevnt over, men har hos brystkreftforeningen i USA fått ett eget punkt. Tricolsan er bakteriedrepende, men også hormonforstyrrende! Du finner ingrediensen i tannkrem, i tannblekemidler, i antibakteriell såpe, i deodoranter, og i barberingsprodukter! Styr unna!

9. Unngå hermetikk! Dagens hermtikkbokser har altså stoffet BPA i seg. Det står ikke på utsiden, du finner få BPA-frie hermetikkbokser i Norge. All hermetikk med hvitt belegg inni har altså BPA i seg. Gå heller for tryggere varianter. Hos oss ble fiskebolleboksen byttet ut med fiskeboller i plast.... Ikke 100% sikker på at det er så mye bedre, men i den plasttypen fiskebollene kommer i, skal det ikke være BPA. Se NRK sin test, der forsøkspersonene fikk veldig høye BPA verdier av å spise hermetikk i en uke!

OBS! Forskere har funnet BPA i brystkjertler!

10. Mitt hjertebarn!! Kjenn din plastikk!! Ikke gå ut i fra at all plastoppbevaring, eller plast generelt er enget til mat elelr drikke. Her er det mye å sette seg inn i og en hel jungel av plasttyper. Noen av plasttypene er rett og slett veldig giftige! PVC og Styrofoam er to av verstingene. Men det er heller ikke heldig å ustette babyer, barn eller gravide for plastflasker, oppvarmet plast, plast i mikrovnen... Du kan lese mer på ett tidligere blogginnlegg her!

 

Noe jeg mangler i oversikten fra brystkreftforeningen i USA er mosjon! Å bevege seg, kanskje helst utendørs, hver dag, i ca 30 minutter gir også beskytteslser mot de fleste kreftformer!

Det ble mye linking her, men jeg håper dere kan se det store bildet! Unngå det vi dessverre kaller hverdagskjemikalier! Prøv å styr unna verstingene.

 

 

Tilbake

Kommentarer