Nettbutikken/kassen er nå stengt
Kontakt oss gjerne
Vi hjelper deg 🖤
Til kassen
Totalt: 0

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,-

Hvor mye stoffer fra plast får vi i oss?

Agent M har en tidligere artikkel:  Hvordan bruke minst mulig plast i hverdagen, og mange har spurt om tips til matoppbevaring og lignende. Det har kommet ny informasjon og forskning siden jeg begynte å skrive om dette. For de som er ny til problematikken rundt plast, vil jeg anbefale bloggartikkelen Kjenn dine plasttyper!

Noen av tipsene kan jo bli litt gjentagelse, men en god ting kan ikke sies fort ofte sier de.

I denne fantastiske jobben som jeg har, snakker jeg med mange utrolig hyggelige kunder, og de har også veldig gode tips å komme med! Da har jeg rett og slett samlet litt av det sammen, og har lyst å gi dere noen tips og triks.

Vi må jo dele på kunnskapen vår - det er da vi kommer oss videre.

Jeg var opptatt av problematikken rundt plast før jeg startet med glassdrikkeflasker og og gjenbrukbare kaffekopper, giftfri og kjemikaliefri pleie til baby og barn, men gjett om jeg har lært mye underveis.

Nå tror jeg at plast er mye farligere for oss, enn det jeg trodde da jeg startet.

Nesten all plast, når den brukt slik vi vanligvis bruker den, i micro, i oppvaskemaskinen, til oppbevaring av syrlige  og/eller fete matvarer, så slipper plasten vår ut hormonforstyrrende stoffer.

I utenlandske artikler bruker de betegnelsen "endocrine disruptor" for hormonforstyrrende, hvis du ønsker å lese litt selv. Det er enorme mengder med artikler der ute.

At plasten slipper hormonforstyrrende stoffer betyr at det kommer ut i ditt drikkevann eller i dine matvarer.

BPA er ofte erstattet med andre kjemikalier for å enten mykgjøre plasten eller for å gjøre plasten klar som glass. Jeg er ikke forsker og ikke lege, men ut i fra de artiklene jeg har lest erstattes BPA ofte med BPS eller BPB. Bisphenol - S eller Bisphenol B. Hvis du Googler disse stoffene og finner bildene på wikipedia kan du se at de kjemisk sett er ganske like.

Mattilsynet sier at de mener at BPA er trygt i den mengden vi får i oss i dag. Jeg har litt problemer med å forstå hvordan de kommer frem til hvor mye BPA vi får i oss. Dersom du bruker mye gammel plast, mange har jo det i skuffer og skap. Spiser mye hermetikk (ofte er det et belegg på innsiden som inneholder BPA). Drikker mye vann eller væske fra plastflasker og varmer opp middagen din i microen i plastemballasje, hvem vet hvor mye BPA man får vi i seg da? Totalt?

Jeg spurte Mattilsynet om det samme da de la ut en artikkel om matoppbevaring på FB. Svaret er jo litt interessant.

Det Mattilsynet sier om BPA i den mengden vi får i oss pr. i dag, ikke utgjør noen fare for oss, uansett alder, er en midlertidig informasjon. Det skal komme mer informasjon til sommeren.

Frankrike kommer til å lage advarsler på produkter som inneholder BPA med at de er uegnet for bruk av gravide, ammende og barn. Dette skal de gjøre fra 2015, helt uavhengig av hva EFSA har kommet frem til. (EFSA er det Mattilsynet støtter seg til når det gjelder mattrygghet i EU).

Nå er det ikke bare BPA jeg bekymrer meg om, men også de andre kjemikaliene som brukes i plasten. (skal prøve å høre om FBI (NRK sin FBI) vil teste en del plastprodukter som jeg har spart opp og samlet inn. Det hadde vært spennende.

OPPDATERING - Vi fikk være med i NRK sin FBI episode om plast!

Du kan se det hele episoden her! Mini og jeg er med fra 24.44 ut i episoden.

Tilbake til saken, vi vil jo unngå plast. I allefall til mat og drikke. Hvordan? 

Jeg har noen tips som jeg har hentet fra blogger rundt omkring i verden, fra de fantastiske kundene mine, og noen har jeg fra meg selv.

For meg startet det med at jeg ikke ønsket at min sønn skulle drikke av plast og jeg likte ikke lukten eller smaken av de flaskene han hadde.

Vi kjøpte glassdrikkeflasker til hele familien. Jeg ble så fornøyd at resultatet ser dere jo her på nettbutikken.

Første bud er altså å skaffe seg en glass eller stålflaske. Dersom du synes flaskene er dyre - bruk en glassflaske du har fått saft eller juice i som din drikkeflaske. Bare rengjør den og pass på slag og støt. Jeg synes flaskene sparer seg inn, av seg selv, på kort tid.

Så var det matpakken da. Der var det mange plastbokser i skapet vår fra før av. Jeg syntes alltid de luktet ekkelt og var våte og kipe når de kom fra oppvaskemaskinen. Nå er søte plastbokser, degradert til LEGO beholdere og oppbevaring av andre duppedingser. Vi brukte en del lekre aluminiumsbokser med søte motiver på, men de tåler dårlig oppvaskemaskin og ble fort rustne og bulkete.

Vi gikk videre til andre ting vi hadde i skapet vårt. Melamin kopper og krus i mange herlige farger fikk lov å bli lekekopper og krus til lekebutikken. Melamin er stabilt men ikke til syrlige mat eller syrlig drikke, og heller ikke til varm mat eller drikke over 70 grader. Så alle de søte koppene og skålene er nå altså leker, sammen med melamin/plastskjeer og gafler. 

Alle kjøkkenredskaper i plast ble byttet ut med redskaper i tre og stål. Og det gjør jo ingenting, det føles mye mer ekte, og ser jo så utrolig mye bedre ut! du ha noe som ikke skraper pannen din så finnes det kjøkkenredskaper i silikon som tåler ganske høye temperaturer. Silikon tåler mye bedre varme enn plast. 

Alle plastbokser til matoppbevaring er kastet. Maten blir oppbevart i egnet glassbokser eller silikonposer. Rester blir ofte oppbevart i f.eks en matskål med et tefat eller en asjett over seg, alt etter hvor stort fatet eller skålen er. Det fungerer veldig fint.

Målebegre i plast er byttet ut med målebegre i glass, det finnes også i stål. Nye dørslag og siler i stål og metall er kjøpt på IKEA.  

Vi tar med tøyhandleposer når vi er ute og handler.

Jeg kjøper ikke pappvin, det er jo i grunnen plast-vin.  

Og som en av de hyggelige kundene mine sa for ikke så lenge siden; jeg liker ikke engang smaken av tyggeummi. Det smaker bare syntestisk og ekkelt.. Når jeg i tillegg vet at ingrediensen GUM BASE i tyggummi egentlig er bare en masse plastikk så blir det også lite tyggegummi. 

Det siste som har skjedd i avviklingen av plast på kjøkkenet (jeg tenker vi må ha minst mulig), er at jeg har erstattet kaffemaskinen min med en nydelig dryppkanne fra Chemex. Er den ikke nydelig? Gleder meg til å unngå masse unødvendig plast og papp fra kaffemaskinbruken. Her er det kun ett filter og kaffegrut som blir avfall og det går jo i matavfallet.

Der vi finner mest plast hos oss nå, er varene vi tar med hjem fra butikken. Der er alt pakket inn i plast.

Hvis du er heldig så bor du kanskje i nærheten av en emballasjefri butikk?

Plasten er et problem lenge etter at den er brukt også. Plast brytes ikke ned. Den brytes opp, i mindre biter og blir til mikroplast.

Mikroplasten har allerede gått i næringskjeden vår og kommer tilbake til oss via fisk og sjømat som vi spiser! 

Se plankton spise mikroplast her

På tide å våkne og komme seg ut av plastalderen!

For de av dere som er litt mer interessert i hvilke konsekvenser plast kan ha for oss og spesielt barna våre vil jeg anbefale dokumentaren "The Dissapearing Male"

Dropp plast!

 

 

 

Kommentarer