Til kassen
Totalt: 0
Meny

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
Til kassen
Total: 0,-
FRI FRAKT OVER 1300,- FOR MYPACK | FRAKT 79,- | HJEMLEVERING 150,-
FRI FRAKT OVER 1300,- FOR MYPACK
| FRAKT 79,-
| HJEMLEVERING 150,-

Hvordan bruke minst mulig plast

Agent M har hatt ett lignende innlegg tidligere. Hvordan bruke minst mulig plastikk i hverdagen, men mange har spurt om tips til matoppbevaring og lignende, og det har kommet ny informasjon og forskning siden jeg begynte å skrive om dette. For de som er ny til problematikken rundt plast og ikke plast vil jeg anbefale den tidligere bloggartikkelen Kjenn dine plasttyper!

Noen av tipsene kan jo bli litt gjentagelse, men en god ting kan ikke sies fort ofte sier de... 

I denne fantastiske jobben som jeg har, snakker jeg med mange utrolig hyggelige kunder, og de har også veldig gode tips å komme med! Da har jeg rett og slett samlet litt av det sammen, og har lyst å gi dere noen tips og triks.

Vi må jo dele på kunnskapen vår - det er da vi kommer videre... 

Jeg var opptatt av problematikken rundt plastikk før jeg startet med glassdrikkeflasker og og gjenbrukbare kaffekopper, giftfrie og etisk tøy og kjemikaliefri pleie til baby og barn, men gjett om jeg har lært mye underveis. I skrivende stund tror jeg at plast er mye farligere for oss enn det jeg trodde når jeg startet. Nesten all plast, når den brukt slik vi bruker den i dag, inn i micro, inn i oppvaskemaskinen, oppbevaring av syrlige substanser eller fete matvarer, så slipper plasten ut hormonforstyrrende stoffer. I utenlandske artikler bruker de betegnelsen "endocrine disruptor" for hormonforstyrrende, hvis du ønsker å lese litt selv. Det er enorme mengder med artikler og synspunkter der ute. At plasten slipper hormonforstyrrende stoffer betyr ikke bare at de stoffet BPA kommer ut i ditt drikkevann eller til dine matvarer. BPA er ofte erstattet med andre kjemikalier for å enten mykgjøre plasten eller for å gjøre plasten klar som glass. Farget og ufarget glass-etterligning. Jeg er ikke forsker og ikke lege, men ut i fra de artiklene jeg har lest erstattes BPA ofte med BPS eller BPB. Bisphenol - S eller Bisphenol B. Hvis du Googler disse stoffene og finner bildene på wikipedia kan du se at de kjemisk sett er ganske like... 

Mattilsynet sier med helt ferske artikler at de mener at BPA er trygt i den mengden vi får i oss i dag. Jeg har litt problemer med å forstå hvordan de kommer frem til hvor mye BPA vi får i oss. Dersom du bruker mye gammel plast, (alle har jo det i skuffer og skap) spiser mye hermetikk, drikker mye vann eller veske fra plastflasker, varmer opp middagen din i microen i f.eks plast emballasje, hvor mye BPA får vi i oss da. 

Jeg spurte Mattilsynet om det samme da de la ut en artikkel om matoppbevaring på FB. Svaret er jo litt interessant.. 

Det Mattilsynet sier om at BPA i den mengden vi får i oss pr. i dag ikke utgjør noen fare for oss uansett alder, er midlertidig... Det skal komme mer informasjon til sommeren.

Frankrike kommer til å lage advarsler på produkter som inneholder BPA med at de er uegnet for bruk av gravide, ammende og barn. Dette skal de gjøre fra 2015 helt uavhengig av hva EFSA har kommet frem til. (EFSA er det Mattilsynet støtter seg til når det gjelder mattrygghet i EU).

Nå er det ikke bare BPA jeg bekymrer meg om, men også de andre kjemikaliene som brukes i plasten. (skal prøve å høre om FBI (NRK sin FBI) vil teste en del plastprodukter som jeg har spart opp og samlet inn...det hadde vært spennende.

Tilbake til saken, vi vil jo unngå plast. I allefall til mat og drikke. Hvordan? 

Jeg har noen tips som jeg har hentet fra blogger rundt omkring i verden, fra de fantastiske kundene mine, og noen har jeg fra meg selv.

For meg startet det med at jeg ikke ønsket at min sønn skulle drikke av plast og jeg likte ikke lukten eller smaken av de flaskene han hadde. BPA-free plast og stålflasker.

Vi kjøpte glassdrikkeflasker til hele familien på en reise. Jeg var så fornøyd at resultatet ser dere jo her noen år etterpå. Endelig kan man kjøpe glassdrikkeflasker i Norge også! :)

Første bud er altså å skaffe seg en glassdrikkeflaske. Jeg oppforder til at hvis du synes flaskene fra Lifefactory er dyre - bruk en glassflaske du har fått saft eller juice i som din drikkeflaske. Bare rengjør den og pass på slag og støt. Jeg synes Lifefactory flaskene sparer seg inn av seg selv på kort tid. Nå drikker vi ikke brus eller saft av noe slag. Tidliger har det vært vannflasker vi har kjøpt hvis vi manglet noe å drikke. Nå blir jeg bare sur om jeg har glemt glassdrikkeflasken min - det skjer nesten aldri!!

Så var det matpakken da.. Der var det mange plastbokser i skapet vår fra før av. Jeg syntes alltid de luktet ekkelt og var våte og kipe når de kom fra oppvaskemaskinen. Nå er søte plastbokser degradert til LEGO beholdere og oppbevaring av andre duppe dingser. Vi brukte en del lekre aluminiumsbokser med søte motiver på, men de tåler dårlig oppvaskemaskin og ble fort rustne og bulkete. Vi har beholdt de søte boksene, men mest fordi de er det - søte, og ikke så praktiske.

Vi gikk videre til andre ting vi hadde i skapet... Melamin kopper og krus i mange herlige farger fikk lov å bli lekekopper og krus til lekebutikken. Melamin er stabilt men ikke til syrlige mat eller syrlig drikke, og heller ikke til varm mat eller drikke over 70 grader. Så alle de søte Rice koppene og skålene er nå altså leker, sammen med melamin/plastskjeer og gafler. 

Alle kjøkkenredskaper i plast ble byttet ut med redskaper i tre og stål. Og det gjør jo ingenting, det føles mye mer ekte, og ser jo så utrolig mye bedre ut! du ha noe som ikke skraper pannen din så finnes det kjøkkenredskaper i silikon som tåler ganske høye temperaturer. Silikon tåler mye bedre varme enn plast. 

Alle plastbokser til matoppbevaring er kastet. Alle matrester osv blir oppbevart i egnet glassboks, jeg har ikke klart å få hele kjøkkenet fult av lekre glassbeholdere i stablebare varianter, men en dag en dag.. Nå blir rester oppbevart i f.eks en matskål med ett tefat eller en asjett over, alt etter hvor stort fatet eller skålen er. Det fungerer veldig fint.

Jeg er ikke så flink at alle matvarer som mel og frø osv blir helt over i egnede glasskrukker og glasskåler, de blir helst stående i posen de kom i, men en dag en dag...

Målebegre i plast er byttet ut med målebegre i glass, det finnes også i stål. Nye dørslag og siler i stål og metall er kjøpt på IKEA.  

Vi tar med tøyhandleposer når vi er ute og handler matvarer.

Jeg kjøper ikke pappvin, det er jo i grunnen plastvin..  

Og som en av de hyggelige kundene mine sa for ikke så lenge siden; jeg liker ikke engang smaken av tyggeummi. Det smaker bare syntestisk og ekkelt.. Når jeg i tillegg vet at ingrediensen GUM BASE i tyggummi egentlig er bare en masse plastikk så blir det også lite tyggegummi.  

Så var det de gode gamle brødposene da.. der hadde jeg ikke kommet så langt. Brukte stort sett en brødpose i plast over den i papir.. helt til en kunde tipset om brødposer i vakker og naturlig lin og brødboks. Lag de linposene selv eller finn noen som selger de på Epla eller lignende. Kanskje Agent M plutselig har vakre brød- og rundstykkeposer i lin. Da skal jeg gi beskjed! Jeg er på jakt etter den ultimate brødposen.

Det siste som har skjedd her i avviklingen av plast, jeg tenker vi må ha minst mulig, er at jeg har erstattet kaffemaskinen min med en nydelig glasskolbe, med glassfilterholder fra Chemex. Er den ikke nydelig? Gleder meg til å unngå masse unødvendig plast og papp fra kaffemaskinbruken. Her er det kun ett filter og kaffegrut som blir avfallet.

Der vi finner mest plast hos oss nå, er varene vi tar med hjem fra superen. Der er alt pakket inn i plast. i USA har de fått butikker, ja hele supermarkeder der de prøver å unngå plast og pappembalasje. Det høres ut som en drøm. Folk har med egne nett og poser til grønnsaker og ris og hva de ellers har. Jeg tror det blir en stund til vi ser den type supermarkeder her i Norge.  

Vi har fremdeles noen plastdingser i huset, tannkost, leker i store mengder, og badeleker. Det jeg personlig bekymrer meg mest for er badelekene. De er jo i godt og varmt vann. Tar gjerne i mot tips om miljøvennelige og plastfrie badeleker! 

Mikroplasten gått i næringskjeden vår og kommer tilbake til oss via fisk og sjømat som vi spiser! 

Se plankton spise mikroplast her........På tide å våkne og komme seg ut av plastikkalderen!

For de av dere som er litt mer interessert i hvilke konsekvenser plast kan ha for oss og spesielt barna våre vil jeg anbefale dokumentaren "The Dissapearing Male"

Dropp plast!

 

 

 

Kommentarer

Produktet du valgte er lagt i handlekurven