Viste dere at i Norge så har forbrukerene brukt sine krefter og fått butikker og produsenter til å slutte å bruke palmeolje i matvarene sine.

Det går gjetord om dette helt ned til Frankrike. Snakk om forbrukermakt!

Vi ønsker ikke å bruke palmeolje i maten fordi det er en usunn olje. I dag finner du nesten ikke matvarer med palmeolje. Produsentene som har fjernet pameoljen, skriver det også med store bokstaver på forsiden av produktene sine. Uten palmeolje! Men viste du at palmeoljen snikinføres i kuforet i stedet?

Helt ny NRK artikkel viser at bruken av palmeolje ikke krymper, men øker!!! Hvordan er det mulig?

En annen grunn til å ikke bruke palmeolje, er at det er ikke bra for miljøet! Palmeolje produksjonen truer regnskogen.


Så hvor er økningen i palmeolje? Vi kan jo ikke gi alt til kua? Neida, den blir tilsatt i kosmetikk!!! I såper, i shampoo, i balsam, i fuktighetskremen, i tannkremen. Overalt hvor den kan gi litt fukt. Nå er ikke Palmeolje skadelig for deg eller huden din i det hele tatt. Jeg tenker mer på at selve produksjonen av palmeoje ikke er i tråd med det.

Det skal sies at de finnes palmeolje som er sertifisert av RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) og som ikke bidrar til avskoging. (selv om dette også er omdiskutert).

I produkter du finner hos Agent M er det ikke palmeolje. 

Når man så vet at det i vanlig kosmetikkprodukter, ja alt fra tannkrem til skrubbkrem, tilsettes bitte, bitte små plastkuler som "skuremiddel" fordi det er effektivt og billig. Billigere enn f.eks knuste aprikoskjerner som også kan brukes som skrubbmiddel, og en hel haug andre billige og syntestiske kjemikalier, velger jeg å gå for produkter som ikke ødlegger miljøet, og ikke øker risikoen for å påføre seg selv, eller barna, kreft.

Mange av kjemikaliene som er tilsatt kosmetikk er på "mulige kreftfremkallende listen"! Mange!!!!

At det står naturlige ingredienser, betyr ikke at produktet er rent!

Det har vokst frem en hel rekke med produkter i Norge og i andre land, som kaller seg naturlig eller organic. I USA kaller de dette "greenwashing". Ja, litt i familie med "pinkwashing".

Greenwashing betyr å få ett produkt til å fremstå som rent, naturlig og kanskje til og med økologisk. IKKE la deg lure. Sjekk ingrediensene. Forstår du de? Eller er det bare gresk? Ikke se på den fancye innpakningen. Den er der for å overbevise deg om at deres produkt også er "trygt" for deg og dine. Men det er ikke alltid sannheten.

Kunnskap er makt! Her er en liste over ingredienser som fint kan finnes i kosmetikk, men som er tvisomme! Denne listen er alt lang. (Jeg har lånt den fra min gode leverandør Maria Åkeberg).

Akrylamid

Akrylamid blev oppdaget i forbindelse med tunnelbygget gjennom Hallandsåsen da arbeidernes nervesystem ble skadet. Akrylamid er giftig og kreftfremkallende. Finnes det i hudpleieprodukter? Kilde: TOX-INFO 7

Aluminium

Aluminium brukes i antiperspiranter. Det stenger hudens svetteporer, tas opp av huden og lagres i kroppen. Hva hender der? Les mer...Kilde: TOX-INFO 7

Animaliske ingredienser

Ingen har vel kunnet unngå debatten om "gal ku"- og munn- og klovsyken. Allerede i 1996 kom en faks fra svensk Legemiddeltilsyn der de anbefalte å ikke bruke ingredienser fra dyr i kosmetiske produkter. Problemet er at man ikke kan utelukke det som en mulig smittekilde.

Talg

Ister

A-vitamin (finnes også vegetabilsk)

Collagen

Elastin

Keratin

Placentaekstrakt (morkake)

Lanolin

Minkolje (mustela)

Glycerin (finnes også vegetabilsk og syntetisk)

Cetyl Palmitate (Spermaceti)

Stearyl Alcohol (finnes også vegetabilsk)

Benzyl Alcohol (Bensylalkohol)

Konserveringsmiddel. Irriterende på hud og øyne. Se Kathon CG. Kilde: TOX-INFO 7

BHA (Butylerad hydroxianisol, Butylhydroxianisol, E 320)

Antioksidant. Kan inngå med opp til 25 % i kosmetikk. Kreftfremkallende på dyr. Kilde: TOX-INFO 7

BHT(Butylhydroxitoluen)

Antioksidant. BHT er meget giftig for vannorganismer og kan forårsake skadelige langtidseffekter i vannmiljø. Kilde: TOX-INFO 7

Borax(Sodium Borate)

Binder sammen fett og vann. Tynner ut huden, gjør den sprø og tørker ut.

Butylacetate (Butylacetat, Butyletanoat)

Skader nervesystemet. Løsningsmiddel i ordinær neglelakk. Kilde: TOX-INFO 7

Butylene Glycol

Tas fra mineralolje.

Carbomer

Finnes flere ulike. Syntetisk fortykningsmiddel som er vanskelig nedbrytbart. Kilde: TOX-INFO 7

Cetyl Palmitate (Spermaceti, Spermacetti)

Kommer fra hodet til spermhvalen, et utrydningstruet dyr. Kan også være vegetabilsk; en reaksjon med Cetyl Alcohol og Palmitic Acid. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Collagen

Egentlig reklame: foryngende. Fakta: fuktighetsbevarende. Kan være fra dyr eller utvinnes marint. Før ble det brukt aborterte fostre.

Cyclomethicone

se silikon

Dimethicone

se silikon

Dimethiconol

se silikon

Diphenyl Dimethicone

se silikon

Elastin

Kommer fra dyr.

Ethyl Acetate

Skader nervesystemet. Løsningsmiddel i neglelakk. Kilde: TOX-INFO 7

Formaldehyd

Formaldehyd er et kreftogent og nervetoksisk konserveringsmiddel/løsemiddel.

Glycerin

Fuktbindere. Det vanligste er at det kommer fra slakteriavfall. Finnes vegetabilsk og syntetisk.

Imidazolidinylurea

Konserveringsmiddel. Kan avgi formaldehyd. Vanlig kontaktallergen.

Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Isopropyl myristate

Syntetisk fett. Brukes isteden for vegetabilske oljer i hudpleieprodukter. Kan reagere med triethanolaminer og bygge nye emner, som mistenkes for å skape helseproblem. Forårsaker poremasker og har derfor blitt fjernet av mange produsenter. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Isopropyl stearate

Syntetisk fett.

Ister (Lard, E471)

Inngår i mange emulgeringsmiddel, som finnes i salver. Kommer fra svin. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Kathon CG

Konserveringsmiddel. Bekjempningsmiddel klass 2. Brukes i ca 10-20 % av all kosmetikk. Det finnes 32 ulike navn på Kathon, f.eks. Euxyl K100.

Keratin

Påstås å bygge opp hud og hår. Kommer fra dyr.

Kollagen

Egentlig reklame: foryngende. Fakta: fuktighetsbevarende. Kan være fra dyr eller utvinnes marint. Før ble det brukt aborterte fostre.

Kortison

Brukes i ulike salver mot eksem. Tynner ut huden, noe som gir svakere motstandskraft. Kan påvirke kroppens egen livsviktige kortisonproduksjon.

Lanolin

Fett fra fårens ull.

Lanolin alcohol

Emulgeringsmiddel. Fett fra fårens ull.

Lard (Ister, E471)

Inngår i mange emulgeringsmiddel, som finnes i salver. Kommer fra svin. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Methicone

se silikon

Methylchloroisothiazolinone

Konserveringsmiddel. Se Kathon CG.

Methyldibromoglutaronitrile (MDBGN)

Konserveringsmiddel. Vanlig med allergi.

Methylisothiazolinone

Konserveringsmiddel. Se Kathon CG.

Mineralolje

Det finnes mange ulike navn på mineralolje, f.eks. parafin og vaselin. Mineralolje gjør huden avhengig, samles i kroppen og kan bidra til leddgikt. Kilde: Arbetarskyddsstyrelsens informationsmateriel. Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity, Sandra Kleinau, Uppsala universitet 1993.

Mineral Oil

se mineralolje

Mustela

Minkolje. Jojobaolje kan erstatte denne ingrediensen.

Natrium Lauryl Sulfat (Sodium Lauryl Sulfat)

Tensid (rengjørende ingrediens) i såpe og sjampo. Kan tørke ut huden.

Octyl Methoxycinnamate

Syntetiskt solfilter. Norske tester på mus har påvist at halvparten av musecellene dør ved kontakt med en svak dose OMC. OMC brukes i 90 prosent av alle solkremer. Når solkremen utsettes for sol kan den negative effekten av substansen bli enda starkare, ifølge New Scientist.

Octyl Octanoate

Syntetisk fett.

Octyl Stearate

Syntetisk fett.

Oxynol

Gjemte karcinogener (dioxan) kan finnes i dette.

Ozokerit

En form av mineralolje som brukes i bla lipgloss og mascara, som påstås være uten mineralolje...

Paba (Paba, B10)

Brukes bl.a. som solbeskyttelsesmiddel. Lagres i overhudens celler. mange er allergiske.

Paraffinum liquidum

parafinolje, se mineralolje

Parfum

Forskere ved Norsk institutt for luftforskning har påvist at syntetisk parfyme lagres i kroppen på samme måte som PCB og DDT. Kilde: Göteborgs-Posten 1999

PEG- (polyethylene glycol)

Gjemte karcinogener (dioxan) kan finnes som restprodukter i ingredienser PEG.

Petrolatum

vaselin, se mineralolje

Placentaekstrakt (morkake)

Egentlig reklame: foryngende. Fakta: Kommer fra dyr eller mennesker.

Polyisobutene

En form av mineralolje som brukes i bla lipgloss, som påstås være uten mineralolje...

Polysorbate

Finnes flere ulike. Brukes som emulgeringsmiddel, antistatmiddel. Kan innholda rester av løsemidler. Kilde: TOX-INFO 7

Polysorbate -80

Generelt infisert med det kreftogene 1,4-dioxane. Kilde: www.howtopreventcancer.com

Polyquarternium

Finnes flere ulike. Brukes som mykgjørende og fortykningsmiddel. Noen er filmbildande medan andre adsorberas til hudens keratinskikt. Kilde: TOX-INFO 7

Propylene Glycol

Tas fra mineralolje.

Retinyl Palmitate

Se: A-vitamin

Silicon

Silicon gjør solprodukter vannfaste og leppestift "kysseekte". Mistenkes for å være en bioakumulator; samles i planter og dyr. Det finnes mange ulike navn på silikon, f.eks. Dimethicone, Diphenyl Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Methicone. Silikoner kan utvikle formaldehyd ved nedbrytning. Kilde: TOX-INFO 7

Sodium Borate (Borax)

Binder sammen fett og vann. Tynner ut huden, gjør den sprø og tørker ut.

Sodium Lauryl Sulfat (SLS, Natrium Lauryl Sulfat)

Tensid (rengjørende ingrediens) i såpe og sjampo. Det tørker ut huden og skader hudens naturlige barriere av beskyttende bakterier.

Spermacetti cetaceum (valrav)

Gjør huden myk og gir en viss beskyttelse. Kommer fra hodet av kaskelotthval.

Squalane

Kan komme fra haileverolje. Maria Åkerberg bruker squalane fra oliven.

Stearyl Alcohol

Kan komme fra kaskelotthval. Finnes også vegetabilsk. Vegetabilisk Cetyl Alcohol kan erstatte denne ingrediens. Kilde: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

isopropyl myristate

isopropyl stearateoctyl octanoate

Talg

Brukes ved produksjon av såpe, emulgeringsmiddel, tensider og leppestift. Kommer fra dyr.

TEA

se triethanolamine

Toluene

Skader nervesystemet. Løsemiddel i neglelakk. Kilde: TOX-INFO 7

Triclosan

Antimikrobielt middel, som brukes i kosmetikk og hygieneartikler, f.eks. deodorantstick for menn og tannkrem.

Vanlig med hudallergi. Mistenkes å ligge bakom det økende antallet allergier. Det finnes også farhågor for resistensutvikling av bakterier. Kilde: Göteborgs-Posten 22 sep 2000.

Triethanolamine

Irriterer huden og kan skade leveren. Sammen med nitrationer, fra f.eks. drikkevann, kan det utvikles nitrosaminer, som er kreftfremkallende. Kilde: TOX-INFO 7

Vegetable oil

Som alle vet så tas vegetabilske oljer fra ulike planter. Fra 990101 må alltid plantens latinske/internasjonale navn angis i ingrediensfortegnelsen. Om det derimot står Vegetable Oil, så vet man ikke fra hvilken plante oljen kommer eller hvor mange ulike oljer som inngår. Dette kommer av at Vegetable Oil er gjenvunnet matfett fra gatekjøkken, restauranter, dagligvareforretninger etc. Å navngi alle inngående oljer derfra blir meget vanskelig.

2-Bromo-2 Nitropropane 1,3-Diol

Kan utvikle kreftfremkallende nitrosaminer sammen med triethanolaminer.

Det var det...

En alt for laaaaaaaaang liste. I tillegg må du se etter ingrediensene; polyetylen (PE), men kan også være laget av polypropylen ( PP), polyetylen -tereftalat (PET) , polymetylmetakrylat (PMMA) og nylon, som kan være mikroplastikk.

Jeg forventer ikke at dere skal huske alt dette. Det jeg derimot kan forsikre dere om, er at det ikke finnes spor av noen av disse stoffene, i noe som Agent M fører i sitt sortiment. Her det ikke noen "greeenwashing", rett og slett bare rent!

Sjekk min nye kategori for Hud og Kroppspleie i nettbutikken. Her kommer det til å dukke opp mange spennende merker med helt rene produkter til kropp, hud og hår. Herlig ikke sant? 

 

 

 

Tilbake

Kommentarer